NSRS razmatra entitetski budžet

Za plate budžetskih korisnika planirano je 355 miliona, dok je približno isti iznos - 350 miliona eura, potreban za otplatu dugova entiteta (Arhiva)

Poslanici Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske večeras su završili raspravu o entitetskom budžetu.

Za sljedeću godinu predložen je budžet u iznosu 1.600.000.000 eura. Najveći dio, više od 500 miliona, predviđen je za isplatu penzija.

Za plate budžetskih korisnika planirano je 355 miliona, dok je približno isti iznos – 350 miliona eura, potreban za otplatu dugova entiteta.

Zamjerke opozicije

Opozicija je iznijela niz zamjerki, od plana smanjenja plata u javnom sektoru do povećanja budžeta Kabineta predsjednika Republike Srpske.

„Smatramo da je to budžet koji spriječava bankrot RS-a isključivo preko leđa najsiromašnijih građana, jer je očito da smanjenje plata, koje je ovdje navedeno, udara po džepovima one koji su najsiromašniji i koji najmanje imaju, a da se tajkuni i svi oni kriminalci, koji su  godinama zaštićeni od ove vlasti, apsolutno ne dodiruju“, kazao je Zdravko Krsmanović, poslanik Narodne skupštine RS-a iz redova NDP-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije