Hrvatska deblokirala poglavlje Srbije u pregovorima s EU

'Komesar Hahn dao objašnjenja koja smo dodatno zatražili', izjavio je Stier (Arhiva)

Hrvatska je odblokirala Poglavlje 26 u pregovorima Srbije s Evropskom unijom, potvrdio je ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier.

“Stekli su se uvjeti da možemo podići rezervu oko Poglavlja 26. Želim reći da ćemo u okviru Poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina, s naglaskom na hrvatsku manjinu”, rekao je Stier.

Vučić: Šta se promijenilo?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas šta se promijenilo u prethodnih sedam dana pa je Hrvatska odlučila odblokirati otvaranje Poglavlja 26, navodeći kako je zahvalan toj državi i kako se nada boljim odnosima, prenosi Tanjug.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao kako nije ni čuo da je Hrvatska „odblokirala“ otvaranje poglavlja.

„Izgleda da smo mnogo napredovali i hvala im što su konstatovali naš dramatičan napredak. Veoma sam zahvalan našim susedima i nadam se boljim odnosima u narednom periodu“, rekao je Vučić.

Upitan da li će pozvati hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na razgovor, šef Vlade Srbije je rekao kako je spreman razgovarati, dodajući kako je „dobra vest to što su Hrvati, posle našeg napornog rada odlučili da odblokiraju Poglavlje 26“.

„Spreman sam da razgovaram, ali neću nikome da dozvolim, ni Hrvatima ni Amerikancima, pa ni Rusima, da unižavaju Srbiju“, rekao je Vučić.

Potpisivanje sporazuma u Beogradu

Do odluke Hrvatske o deblokadi Poglavlja 26 došlo je nakon što je u Beogradu potpisan sporazum, odnosno aneks tog sporazuma. Sporazum, koji Stier pozdravlja, potpisali su ministar obrazovanja i predstavnici hrvatske nacionalne manjine.

Potpisivanju su, kako prenose hrvatski mediji, prisustvovali i ambasadori Hrvatske, EU i Bugarske u Beogradu.

“Povjerenik Hahn me izvijestio i dao objašnjenja koja smo dodatno zatražili i jasno je u tim objašnjenjima da će povjerenik osobno biti angažiran u nadgledanju svih obaveza na području obrazovanja manjina”, rekao je Stier.

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Evropskoj uniji 13. decembra u Briselu otvorila dva nova poglavlja, 5 – o javnim nabavkama i 25 – o nauci i istraživanju.

Na konferenciji nije otvoreno Poglavlje 26 zbog blokade Hrvatske, a premijer Srbije Aleksandar Vučić zbog toga je odustao od učešća na konferenciji.

Hrvatska je imala posebne primjedbe na račun udžbenika na hrvatskom jeziku.

Izvor: Agencije