Grabar Kitarović: Nabavljamo letjelice, ali ne utrkujemo se sa Srbijom

Grabar Kitarović kaže kako je već odlučeno "da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najverovatnije američkih Black Hawk" (EPA)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovć izjavila je kako se Hrvatska ne utrkuje u naoružanju sa Srbijom, ali i kako će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere Black Hawk.

Nabavka ruskih aviona MiG 29 za Srbiju legitimna je potreba da osigura svoje nebo, kazala je Grabar Kitarović u intervjuu za božićni trobroj Večernjeg lista.

„Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora. I hrvatska je namjera da se u vojnim nabavama ravna prema vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabava zapadne vojne tehnologije iz SAD-a nije usmjerena protiv Srbije, nego je usmjerena protiv bilo kakve ugroze koja bi se moglo pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatski teritorij. Što se tiče terorističkih prijetnji, možemo biti saveznici sa Srbijom“, poručila je hrvatska predsjednica.

Politički konsenzus

To što vijest o nabavci novih letjelica stiže poslije vijesti da Srbija dobija šest aviona MIG-29, Grabar Kitarović ne vidi kao trku u naoružanju dvije države, navodi hrvatski list.

Dodaje kako je o nabavci nove borbene eksadrile postignut politički konsenzus i , kako kaže, o tome je razgovarala i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

„Vjerujem da ćemo suradnju sa SAD-om i osnažiti s obzirom na to da naše oružane snage moraju nastaviti prebivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavi nadzvučnih vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. jer nam toliko treba da bismo donijeli racionalnu odluku. No, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk“, rekla je Grabar Kitarović za Večernji list.

Izvor: Agencije