Entitetski Ustavni sud potvrdio Zakon o Danu RS-a

Dan Republike Srpske obilježava se 9. januara, što je neprihvatljivo za bošnjački narod (Srna)

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da Zakonom o Danu RS-a, koji je Narodna skupština tog bh. entiteta izglasala na sjednici 25. listopada, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Klub zastupnika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske podnio je zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s navedenim zakonom.

Istaknuli su, među ostalim, da sadržaj osporenog zakona predstavlja povredu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, te da su njime povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode propisane Ustavom.

Ta tvrdnja obrazložena je činjenicom da se Dan Republike Srpske obilježava 9. siječnja, što je neprihvatljivo za bošnjački narod, jer se na taj način krše prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, da budu jednakopravni i jednako tretirani u smislu promoviranja kulture, tradicije, vjere i kulturnog naslijeđa.

Stoga, tako propisan Dan Republike Srpske, navodi se u zahtjevu Kluba zastupnika bošnjačkog naroda, ne odražava identitet bošnjačkog naroda, već samo srpskog, koji se zbog toga nalazi u povlaštenom položaju.

U zahtjevu se dalje ukazuje na Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđena neustavnost odredbe o Danu Republike Srpske, zbog čega taj datum nije prihvatljiv kao praznik.

‘Nisu povrijeđena prava Bošnjaka’

Polazeći od odredaba Ustava Republike Srpske, a uzimajući u obzir navode Kluba zastupnika bošnjačkog naroda i Narodne skupštine, Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je da Zakonom o Danu RS-a nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.

Vijeće je, naime, ocijenilo da iz sadržaja osporenog Zakona ne proizlazi da on diskriminira ili dovodi u podređeni položaj bilo koji konstitutivni narod u Republici Srpskoj u pravu na uživanje garancija iz kruga vitalnih nacionalnih interesa definiranim Ustavom RS-a.

Sadržaj tog zakona, prema ocjeni Vijeća Ustavnog suda RS-a, ne sadrži vjerske, niti nacionalne elemente koji bi mogli dovesti do eventualne dominacije konstitutivnog srpskog naroda u promoviranju kulture, tradicije ili vjere, kako to smatra Klub zastupnika bošnjačkog naroda.

“Naprotiv, Zakonom je propisano da se Dan Republike obilježava i praznuje kao sekularni praznik, što znači da nema religijskih, ni nacionalnih dimenzija, već da podjednako tretira sve građane. Zbog toga, Vijeće smatra da nema uporište stav podnosioca zahtjeva da se ovaj praznik odnosi samo na srpski narod”, priopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

U obrazloženju o povredi vitalnog nacionalnog interesa iznose se, prema ocjeni Vijeća, u znatnoj mjeri politički stavovi, a nedostaje pravna argumentacija u svjetlu ustavnih garancija o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.

Hadžiomerović: Ustavni sud BiH je rekao sve

Šef Kluba zastupnika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović izjavio je za agenciju Fena da za njih Zakon o Danu RS-a – ne postoji, jer je Ustavni sud BiH ukinuo taj datum kao praznik u tom bh. entitetu.

“Iscrpili smo sve mogućnosti osporavanja tog datuma i ne možemo više odlučivati o nečemu što ne postoji”, kategoričan je Hadžiomerović, navodeći da je Ustavni sud BiH sve rekao o toj temi.

Smatra i kako je Ustavni sud RS-a posljednjom odlukom potvrdio da se „već odavno pretvorio u instrument najrigidnije politike“.

“Ta politika želi da ovlada na isti način i Ustavnim sudom BiH, što je nemoguće i u tome nikada neće uspjeti”, naveo je Hadžiomerović.

Izvor: Agencije