Vučić: Šest MiG-ova dolazi u Srbiju za tri mjeseca

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Moskvi, obišao je danas jedan od poligona ruske borbene avijacije, gdje je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije.

Vučić je poslije obilaska aviona poručio kako će šest novih letjelica MiG-29 stići u Srbiju za tri mjeseca. Time je, kako je rekao, ispunio obećanje koje je prije četiri godine dao kad je bio ministar odbrane Srbije.

“Govorio sam o jednom ili dva MiG-a, možda tri, ali dovodimo šest novih”, rekao je Vučić.

On je podvukao kako će nebo iznad Srbije biti apsolutno sigurno.

“I to znači da i za mnoge druge stvari imamo prednost u odnosu na one koji bi možda u budućnosti pomislili da prete Srbiji. Mi ne pretimo nikome, samo želimo svoje granice i nebo i zemlju da čuvamo, kako se nekada u školi govorilo, svaki pedalj. I to sada bez ikakvih problema možemo”, rekao je Vučić.

Sastanak sa Šojguom

Vučić se ranije u Moskvi sastao s ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom, s kojim će, kako je najavljeno, finalizirati dogovore o nabavci najsavremenijih aparata lovačke avijacije.

Vučić je rekao da će saradnja između dvije zemlje u svim oblastima, uključujući vojnu, jačati do “veoma visokog nivoa”.

Istakao je da se pozicija Srbije kao neutralne države neće mijenjati, prenosi Tanjug.

“Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju – političku, ekonomsku, vojnu – do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja”, rekao je Vučić na sastanku sa Šojguom, javlja agencija RIA Novosti.

Sastanku Vučića i Šojgua prisustvovao je i ministar odbrane Zoran Ðorđević.

Tokom boravka u Moskvi premijer Vučić i delegacija Ministarstva odbrane Srbije posjetili su jedan od poligona ruske ratne avijacije, gdje su prisustvovali prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije.

Ministar odbrane Srbije Zoran Ðorđević i premijer Aleksandar Vučić razgledali su avione MiG-29

Cijena ispod tržišne

Istakao je kako avione “plaćamo našim novcem” i kako je na to ponosan, ali je i zahvalio što je cijena drastično ispod tržišne.

Ponovio je i kako Srbija neće nikoga napadati ni uzimati tuđe, ali kako hoće biti spremna zaštititi svoju slobodu i suverenitet, da “bude svoj na svome”.

Srbija nema planove agresivnih doktrina, već želi štititi svoju zemlju, narod i svoje međunarodno priznate granice, istakao je predsjednik Vlade Srbije.

Vučić je izrazio uvjerenje kako bi avioni mogli već u naredna tri mjeseca biti u Srbiji, kao i kako će se uz pomoć stručnjaka izvršiti modernizacija opreme najsavremenijim raketama zrak-zrak i zrak-zemlja.

Također je najavio kako će se s Rusijom razgovarati i o određenim protivzračnim sistemima, najvjerovatnije o sistemima M1 ili M2, ali treba vidjeti šta je najbolje i najjeftinije, kao i “koje finansijske instrumente i novac možemo da izdvojimo”.

Izvor: Al Jazeera i agencije