Mesiću odbijeno pravo na ured bivšeg predsjednika

Stjepan Mesić
Na pitanje kada bi mogao donijeti odluku o kandidaturi, Mesić je kazao da to 'još nije hitno' (EPA)

Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio je tužbu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, kojemu je ukinuto pravo na ured i s njim povezana prava.

Sâm Mesić obratio se Ustavnom sudu nakon što su mu, u vrijeme prethodne vlade, ukinuta prava na djelovanje u uredu bivšeg predsjednika. Stoga je pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom pojedinih članaka Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Stupanjem na snagu tih zakonskih promjena, 31. svibnja ove godine, Mesiću je, kao bivšem predsjedniku Republike Hrvatske, ukinuto pravo na ured i s njim povezana prava, kao posebno pravo vezano uz nastavak njegovog javnog djelovanja na teret državnog proračuna Republike Hrvatske.

Ustavni sud još je ranije utvrdio da institucija predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti nije ustavna kategorija te je zakonodavcu prepuštena odluka o tome hoće li i kako eventualno urediti prava bivših predsjednika, podsjeća zagrebački tportal.

“Hrvatski sabor može priznati određena posebna prava bivšim predsjednicima, ali i ta prava ograničavati, pa čak i u cijelosti ukidati”, obrazložio je predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović.

Mesić: ‘Nisam iznenađen’

Komentirajući odluku, Mesić je poručio kako za njega nije nikakvo iznenađenje što se Ustavni sud oglušio na njegov prigovor zbog retroaktivnog primjenjivanja zakona u vezi s njegovim korištenjem Ureda bivšeg predsjednika.

Po njemu, to “pokazuje koliko je Hrvatska udaljena od toga da bude pravna država, a shvatit će to i građani Republike Hrvatske i međunarodna zajednica”.

“Ta odluka Ustavnog suda je nedvojbeno pobjeda ne samo aktualne vlasti, odnosno vodeće stranke vladajuće koalicije [HDZ], nego i svih onih koji uporno razgrađuju politiku što sam na dobrobit države i svih njezinih građana, a imajući na umu i potrebu normalizacije i stabilizacije cijele regije, vodio puno jedno desetljeće. Pobjeda je to zagovornika i protagonista povijesnoga revizionizma, revitaliziranja fašizma i njegovih idejnih zasada, propovjednika mržnje i netolerancije, odnosno svih onih koji sve agresivnije trasiraju put koji Hrvatsku vodi u prošlost, i to u najtamnije razdoblje njezine prošlosti,” poručuje Mesić.

Najavio tužbu Sudu za ljudska prava

Iako mu je, kaže, oduzimanjem prava na korištenje ureda bivšeg predsjednika u znatnoj mjeri otežana aktivnost na javnoj sceni, i dalje ostaje na raspolaganju svima u Hrvatskoj koji se “bore za istinsku demokratizaciju, a protiv sve prisutnije fašizacije”.

“Bit ću, dakle, i dalje prisutan na hrvatskoj, ali i na međunarodnoj sceni u onoj mjeri u kojoj se to bude od mene očekivalo. A onima koji stoje iza odluke Ustavnog suda i prethodne odluke Vlade Hrvatske sa zadovoljstvom prepuštam zgradu u Grškovićevoj ulici. Oni su o sebi time sve rekli. Nema potrebe da ja bilo što dodajem”, poručio je Mesić.

Još je ranije najavio kako bi, zbog ukidanja ureda bivšeg predsjednika, Hrvatska mogla završiti na Europskom sudu za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije