Mješovite patrole na granici Srbije

Češki, slovački i mađarski policajci od ponedjeljka su se pridružili kolegama iz Srbije u mješovitim patrolama na granici Srbije, Makedonije i Bugarske. Od augusta ove godine na istoj granici nalaze se i mješovite patrole vojske i policije Srbije. Otad je, prema podacima Vojske Srbije, spriječen ulazak najmanje 16.000 migranata.

Mješovita patrola obilazi granicu sa Bugarskom kod Zaječara. Slovaci su u Srbiju došli svojim automobilima. Ta će grupa u Srbiji ostati još tri sedmice.

Juraj Mikulaš oficir je policije Slovačke, obučen za rad na granici.

“Sada idemo na zadatak s kolegama iz Srbije. Sprečavamo krijumčare da uđu u Srbiju”, kazao je Mikulaš.

S kolegama iz Srbije provjeravaju gotovo svako vozilo, posebno kamione, u kojima se najčešće krijumčare migranti. Pritisak na granicu smanjen je u zimskom periodu.

“Saradnja je vrlo dobra, nema nikakvih problema u komunikaciji slovačkih i srbijanskih kolega i sve je na kraju dobro, družimo se poslije posla, sve je u redu”, kazao je Peter Filipjak, policajac iz Slovačke. 

Mađari i Česi u Srbiju su došli vozilima opremljenim kamerama za noćno osmatranje.

“Njihova pomoć je time veća što ima i ukupno 19 vozila kojima oni realizuju aktivnosti, znači, koja su zajedno sa njima upućena da bi nama pomogli u rešavanju tih nekih problema koji se tiču suzbijanja ilegalnih migracija”, navodi Sonja Cvetković, zamjenica načelnika granične policije u Dimitrovgradu.

U patrole se ide i pješke, onako kako je vojska nekada čuvala granicu.

Spriječili hiljade ilegalnih prelazaka

“Mešovite patrole vojske i policije uz pomoć kolega iz EU obezbeđuju 470 km državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji. Kako kažu, do sada su sprečili hiljade ilegalnih prelazaka”, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Vojska Srbije od 2005. godine zbog eurointegracija nije na granici. Zbog migrantske krize i uredbom vlade sredinom godine vraćena je na granicu. Dosad je spriječila 16.000 ilegalnih prelazaka.

“I dalje nam najveći problem predstavljaju krijumčari ilegalnih migranata. Otkrili smo 103 krijumčara koji su pokušali ilegalno da prevezu gotovo oko 1.400 migranata na sever naše zemlje”, rekao je Jovan Krivokapić, glasnogovornik Vojske Srbije.

U Srbiji se trenutno nalazi više od 7.000 migranata. Zvaničan stav Vlade jest da Srbija ne podiže ogradu sa susjednim zemljama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više od 6.000 izbjeglica i migranata trenutno je u Srbiji. Iako je balkanska ruta prekinuta, uz pomoć krijumčara i dalje mnogi ulaze u ovu državu. Uz cijenu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura, riskiraju ilegalni prelazak granice. Iako bi rado nastavili ka zapadu Europe, one koje policija uhvati prebacuju u prihvatne centre na jugu […]

Published On 18 Nov 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO