Crna Gora: Policija saslušala Andriju Mandića

Mandić je rekao da ne vjeruje u rad tužilaštva (Al Jazeera)

Čelnika opozicionog Demokratskog Fronta u Crnoj Gori, Andriju Mandića saslušao je policijski inspektor po nalogu Specijalnog tužilaštva u vezi sa slučajem pokušaja državnog udara na dan održavanja parlamentarnih izbora u toj zemlji 16. oktobra.

Crnogorsko tužilaštvo tereti grupu ruskih i srpskih državljana da su planirali teroristički napad na institucije i likvidaciju bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Andrija Mandić je saslušan u svojstvu građanina, a nakon izlaska iz zgrade policije, rekao je da ne vjeruje u rad Tužilaštva koje je ranije saopštilo da je “rukovodstvo jedne političke strukture upleteno u cijeli slučaj”.

„Mi iz Demokratskog fronta imamo veoma loš odnos sa specijalnim državnim tužiocem, zato što je pristrasan, neprofesionalan i što se stavio na jednu stranu vlasti u borbi protiv DF-a. Tako je gradio predstavu u javnosti kako će se DF kriminalizovati i predstavljao DF kao sumnjivi politički objekat“, rekao je Andrija Mandić.

Pritvor do januara

Reporterka Al Jazeere Milica Marinović izvještava kako je zbog pokušaja državnog udara na dan izbora, kako je utvrdilo crnogorsko tužilaštvo, u zatvoru 14 osoba već više od dva mjeseca.

 To su državljani Srbije, kojima je pritvor produžen do januara. Među njima je i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, koji se uz još jednu osobu tereti za pokušaj terorizma, dok se ostalih 12 uhapšenih optužuje za pripadništvo kriminalnoj organizaciji.  

„Državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić dobio je status svjedoka saradnika u ovom slučaju, a Mirko Velimirović sa Tužilaštvom je potpisao sporazum kojim je priznao kupovinu oružja za napad na crnogorske institucije i bivšeg premijera koje je, kako je potvrdio, zatim bacio u jezero na Kosovu. U naredbi Tužilaštva za sprovođenje istrage kao organizatori kriminalne grupe označavaju se dva ruska i tri srpska državljanina, za kojima je, crnogorska vlada raspisala Interpolovu potjernicu“, javlja Marinović.

Izvor: Al Jazeera