Servisiranje dijelova helikoptera OSBiH ovisi o dva čovjeka

Dijelove helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine godinama servisira firma koja ima samo dva zaposlena. Zbog ovog, ali i drugih slučajeva, u Parlamentu BiH vodi se rasprava o javnim nabavkama u Ministarstvu odbrane.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš priznaje da ima problema, javlja Emir Skenderagić, novinar Al Jazeere.

U firmi Avioinžinjering iz Laktaša zaposleni su direktor i njegov zamjenik, ali ističu da po ugovoru o djelu angažiraju još 30-ak ljudi. Od opreme, kažu, imaju sve što im treba, a što nemaju, iznajme.

Direktor firme Dejan Todorović je kazao: “Ne postoji nijedan servis na svijetu koji ima sve. Čak i veliki remontni zavodi nemaju sve i ne rade sve. Kao rezultat našeg rada neki helikopteri koji nisu bili u letnom stanju, oni su u letnom stanju.”

Dodaje da imaju sve potrebne licence i tvrdi kako njihov rad osporava konkurencija, preko političara.

“U Parlamentu Bosne i Hercegovine se već mjesecima vodi rasprava o održavanju helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. U raspravi su otvorena i pitanja javnih nabavki Ministarstva odbrane BiH”, javlja Skenderagić.

Zastupnik Mirsad Mešić je dva puta postavljao pitanje o održavanju helikoptera. Plaši se, kaže, za njihovu sigurnost, posebno u vanrednim situacijama.

“To su firme ‘tašna, mašna, garaža’, a radi se o održavanju visokosofisticiranih uređaja. Dobio sam nesuvisle odgovore: sve ima veze sa zakonom o javnim nabavkama i procedurama koje su navodno po zakonu urađene”, poručio je on.

Sumnjive nabavke

Iz Ministarstva odbrane nisu mogli govoriti o ovoj temi, jer je ministrica bila odsutna, ali ona je ranije komentirala slučaj. Ističe da firma iz Laktaša ne remontira helikoptere, nego servisira njihove dijelove.

Ministrica Pendeš je kazala: “Ugovorom s firmom Avioinžinjering Laktaši nije predviđeno ni slijetanje, uzlijetanje, niti uvlačenje helikoptera u prostor firme. Sve radove na opravci rezervnih dijelova i sklopova firma izvodi na lokaciji Oružanih snaga.”

Međutim, ugovor s firmom Avioinžinjering nije jedini o kojem se raspravlja u parlamentu. Dušanka Majkić iz Komisije za odbranu i sigurnost već godinama upozorava na, kako kaže, sumnjive javne nabavke u Ministarstvu odbrane.

“Svi se, recimo, u Oružanim snagama sjećaju metra kubnog drveta koji je vojska kupovala za 150 maraka. Nigdje tada takva cijena nije bila. Kako smo došli do te cijene od 150KM, nismo nikada uspjeli da istražimo”, pojasnila je Majkić.

Dodaje da Ministarstvo nikad nije dobilo pozitivan revizorski izvještaj. Svake godine im je skretana pažnja upravo na javne nabavke, a tako je bilo i 2015.

“Preporučujemo Ministarstvu da radi uspostave efikasnog sistema javnih nabavki dodatno unaprijedi sve faze u postupcima, a posebno fazu planiranja”, navedeno je u izvještaju.

Ministrica je, na sjednicama Komisije za sigurnost, priznala da ima otpora u sređivanju stanja u pojedinim segmentima, te kako ne može brzo mijenjati uposlene, jer je, kaže, sprečavaju zakoni. Nezvanično saznajemo da sumnjive poslove u Ministarstvu istražuje Tužilaštvo, i to u više predmeta.

Izvor: Al Jazeera