Salkić: Dodik i Čović rade na disoluciji BiH

Salkić tvrdi da je “proteklih godina Ustavni sud RS donosio odluke potpomažući njima institucionalnu diskriminaciju nesrpskog stanovništva" (Fena)

Potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao je vlasti tog entiteta da provedu transformaciju Ustavnog suda RS i da pravosuđe distanciraju od direktnog utjecaja politike.

Salkić tvrdi da je “proteklih godina Ustavni sud RS donosio odluke potpomažući njima institucionalnu diskriminaciju nesrpskog stanovništva, dajući legitimitet i legalitet majorizaciji i preglasavanju koji se provode u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS-a”.

Salkić je kazao kako je upravo Ustavni sud RS “jedan od ključnih krivaca za usvojene prakse diskriminiranja na svim nivoima, što je produciralo nepovjerenje i dovelo do pogoršanja međunacionalnih odnosa, te produbilo radikalizaciju politike srpskih stranaka, koje su pronašle prostor za djelovanje na temeljima ratnih ideologija”.

„Ustavni sud RS je pod direktnom kontrolom i uticajem Vlade RS-a i predsjednika entiteta. Sudije se biraju na prijedlog predsjednika bez ikakvih konsultacija sa potpredsjednicima iz reda Bošnjaka i Hrvata. Tako je na čelo Ustavnog suda RS-a instaliran pouzdani politički kadar SNSD-a, kako bi odluke bile kontrolirane i politički diktirane“, naveo je Salkić u pisanom reagiranju.

Tvrdi i da “Ustavni sud RS-a diskriminira konstitutivne narode Bošnjake i Hrvate, a Milorad Dodik daje sebi za pravo da zahtijeva transformaciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

Pod kontrolom politike

„To je poruka da želi i taj sud staviti pod kontrolu politike. Pri tome transformaciju suda uslovljava blokiranjem evropskog puta Bosne i Hercegovine. Svima je jasno da se ovdje ne radi o podizanju kvaliteta rada Ustavnog suda BiH, jer imamo primjer na koji način Dodik kontrolira Ustavni sud RS-a. Ovdje se radi o svjesnom i dugoročnom devastiranju institucija države Bosne i Hercegovine i blokade naše zemlje na putu ka Evropi. Evropski principi su stvaranje demokratskog društva, istih prava i mogućnosti za sve, u kojem politika nema kontrolu nad pravosuđem. Zato evropski put ne odgovara vlastima RS i Miloradu Dodiku, koji krše ljudska prava, provode diskriminaciju i žele sve držati pod svojom kontrolom“, kazao je Salkić.

Istakao je i kako entitetski Ustavni sud trenutno radi po poslovniku koji je protivan Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu RS, čime se direktno promovira i podržava diskriminacija nesrba.

„Milorad Dodik želi princip kontrole i preglasavanja provjeren na primjeru Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, primijeniti na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i sa Čovićem donositi odluke preglasavanjem Bošnjaka, kao što je to pokazano u radu CIK-a na pitanju Stoca. Stavljanjem pod kontrolu Ustavnog suda želi se stvoriti ambijent za formiranje trećeg entiteta i vođenje Bosne i Hercegovine ka disoluciji. Sve probosanske snage moraju biti jedinstvene i učiniti sve kako bi zaustavili namjere Dodika i Čovića“, zaključio je Salkić.

Izvor: Agencije