Makedonija: DIK odbio i posljednji prigovor opozicije

Državna izborna komisija Makedonije odbila je zadnji prigovor opozicionog Socijaldemokratskog saveza. Komisija je jučer izglasala da se ponovo glasa samo na jednom biračkom mjestu u Gostivaru, prihvativši prigovor albanskog pokreta Besa.

Preostalih dvanaest prigovora je odbačeno. 

Besa je uložila prigovor, jer je, kako tvrde, u Gostivaru neko glasao u ime građanke kojoj nije bilo dozvoljeno da ostvari svoje glasačko pravo, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Na ovu odluku VMRO-DPMNE najavio je žalbu Upravnom sudu.

Ranije u subotu je završen novi protest pristalica stranke ispred zgrade DIK-a.

Vođa stranke Nikola Gruevski kazao je okupljenima kako neće prihvatiti eventualno ponovno glasanje na nekim biračkim mjestima, niti će stranka učestvovati na tom glasanju, bez obzira na odluku DIK-a.

Rekao je kako se neki ambasadori previše miješaju u unutrašnje poslove zemlje.

Izvršni odbor VMRO-DPMNE donio je proglas u kojem se kaže da DIK donosi nezakonite odluke sa ciljem izigravanja izborne volje naroda, rekao je Gruevski.

“Rad DIK-a se pretvorio u parodiju”, kazao je on te dodao da ima informacije da se na neke članove Komisije vrši pritisak kako bi se postigao “postizborni inženjering i falsifikovanje izborne volje građana”.

SDSM: Režim je poražen

S druge strane, Socijaldemokratski savez Makedonije saopštio je da VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog “odlazi u opoziciju”, poručujući da su građani Makedonije glasali za promjene.

“Život počinje, režim je poražen. Pobijedila je građanska Makedonija”, navodi se u saopštenju SDSM-a.

“Niko i ništa ne može da stane na put demokratskih procesa i slobodne Makedonije. Građani su prepoznali manipulacije, zato su mirni, svjesni su svoje pobjede. Od večeras je i Gruevski suočen sa realnošću. Završeno je za Gruevskog u politici. VMRO-DPMNE odlazi u opoziciju”, tvrdi SDSM.

Iz te stranke ocjenjuju da su Makedoniji potrebni odgovorni političari i vlada koji će raditi u interesu građana.

“Takvu vladu će dobiti Makedonija. Institucije u Makedoniji moraju da rade u službi građana. Završena je izolacija. Ponovo se otvara perspektiva za jedinstvenu Makedoniju i sve njene građane”, zaključuje se u saopštenju SDSM.

Raspodjela mandata

Ponovljeno glasanje može utjecati na rezultate izbora i raspodjelu mandata u parlamentu.

Na vanrednim izborima održanim u nedjelju, vladajući VMRO – DPMNE osvojio je dva mandata više nego opozicioni SDSM.

Inače, Državna izborna komisija odbacila je ostalih dvanaest prigovora.

Izvor: Al Jazeera