Dodik i Čović najavljuju novi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

Sastanak Čovića i Dodika održan je u Istočnom Sarajevu (Fena)
Sastanak Čovića i Dodika održan je u Istočnom Sarajevu (Fena)

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Dragan Čović razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o pitanjima koja su dio saradnje ovih dviju stranaka.

Kako se i pretpostavljalo, razgovarali su i o novom tekstu zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine te su najavili da bi u narednih najviše 15 dana trebao biti ponuđen novi tekst zakona, a o njemu će obaviti konsultacije i s predstavnicima ostalih stranaka da bi se osigurala podrška u parlamentu.

“Finalizirat ćemo to pitanje, bez obzira na to da li će to biti izmjene Zakona o Ustavnom sudu ili drugi naziv tog dokumenta jer ne može postojati pravna država ukoliko u Ustavnom sudu sjede strane sudije. O tome treba sjesti i razgovarati”, pojasnio je Dodik.

Evropski put Bosne i Hercegovine

Čović je također naglasio da pravosudna reforma ne mora čekati samo na red kada to pitanje bude rješavano u smislu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Jedna od tema bio je evropski put Bosne i Hercegovine, za šta je Dodik rekao da u RS-u nisu optimistični kad je to u pitanju, ali se oba lidera slažu da će se tokom odgovaranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije pokazati funkcionalnost ovog tijela posredstvom kojeg Bosna i Hercegovina usaglašenim glasom treba razgovarati s EU.

Dodik također podržava legitimne predstavnike Hrvata u Bosni i Hercegovini te je ponovio da će pružiti podršku izmjenama Izbornog zakona kako se ne bi događalo da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti.

Naglašeno je i da su oni opredijeljeni za podršku izgradnji boljih odnosa  Hrvatske i Srbije te smatraju da se ti odnosi trebaju zasnivati na dijalogu.

Osvrnuli su se i na (ne)postojanje parlamentarne većine u državnom parlamentu nakon što su četiri poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) napustili Klub te stranke, a Čović je najavio da će uskoro biti upriličen sastanak s predstavnicima SDA kako bi se utvrdilo postoji li stabilna većina na državnom, ali i federalnom nivou.

Dodik: ‘Šta je to srpska nacionalna politika?’

Za njega ne bi trebalo biti ništa sporno u tome da, ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese neku odluku jednoglasno, ona bude podržana u Federalnom parlamentu, zbog čega je nužno i utvrditi postoji li većina kako bi se važne stvari stavile na dnevni red sjednica.

Dodik je još istakao da predstavnici iz RS-a koji su dio parlamentarne većine u državnom parlamentu rade na štetu RS-a i stanovnika tog entiteta te je pozvao da se dogovori o tome šta je to srpska nacionalna politika.

Dodik i Čović razgovarali su i o drugim strateškim temama, a lideri su ocijenili da se većina otvorenih pitanja može rješavati saradnjom dviju stranaka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO