Vlada FBiH će vojnim penzionerima drugačije obračunavati penzije

Ako federalna vlada ne ispuni njihove zahtjeve, vojni penzioneri traže ostavku premijera Novalića (Anadolija)

Nakon obećanja predstavnika Vlade Federacije BiH po kojem će udovoljiti zahtjevu za povećanjem koeficijenta za obračun vojnih mirovina, nekoliko stotina vojnih umirovljenika koji su se prethodno okupili ispred sjedišta entitetske vlade završilo je prosvjed.

Oni su se okupili pred zgradom Vlade Federacije BiH, simbolično u ‘pet do 12’, zahtijevajući da se Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju veterana rata odmah uputi u parlamentarnu proceduru.

Potom su ih primili predstavnici federalne vlade. Po završetku sastanka, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza FBiH Šaban Habibović kazao je kako je postignut dogovor čime će isplatni koeficijent za vojne umirovljenike umjesto sadašnjeg 1,0 biti 1,48 i primjenjivat će se od 1. siječnja ili najkasnije za dva mjeseca.

Novo okupljanje

Naveo je i kako će se takav prijedlog za 10 dana naći na dnevnom redu Parlamenta FBiH po hitnoj proceduri. 

No, bivši borci su rekli kako će i oni za 10 dana ponovno izaći na ulicu te doći pred Parlament FBiH, izrazivši nadu da će parlamentarci usvojiti prijedlog onako kako je dogovoreno.

Pred federalnom vladom okupilo se više stotina vojnih penzionera

Vojni umirovljenici došli su na prosvjed iz svih krajeva Federacije BiH, te su najavili zahtjev za ostavkom federalnog premijera Fadila Novalića ako im se zahtjev ne ispuni.

Traže da im se zakonskim tekstom vrate ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine donesenim za vrijeme prethodne vlasti.

Zahtijevaju da im se vrati visina mirovina koje su stekli po uvjetima koji su važili u vrijeme umirovljenja i ističu da su diskriminirani u odnosu na ostale umirovljenike.

Korisnici mirovina ne traže povećanje mirovina, nego vraćanje mogućnosti na potvrđivanje prava na prijevremeno umirovljenje od 2000. do 2008. godine.

Okupljeni su, među ostalim, poručili svojim transparentima: “Mi smo vojni osiguranici, tražimo prava stečena u radnom odnosu”. 

Vlada Federacije BiH je prijedlog izmjena spornog zakona utvrdila još u svibnju 2016. godine.

Današnji prosvjed je organizirala Koordinacija boračkih udruženja i saveza u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Izvor: Agencije