Srbiju, Makedoniju i Albaniju godišnje napusti 1.700 ljekara

Odlazak ljekarskog osoblja iz regiona postao je glavni politički i ekonomski problem. (EPA)

Odlazak zdravstvenih radnika iz zemalja zapadnog Balkana u razvijenije zemlje bilježi rastući trend, a samo iz Srbije, Makedonije i Albanije godišnje migrira više od 1.700 ljekara, saopćila je Međunarodna istaživačka organizacija Healthgrouper, javlja Anadolija.

Ova organizacija u četvrtak je u Skoplju predstavila prvo istraživanje “Zajednička tendencija za migracijom zdravstvenih radnika iz zemalja zapadnog Balkana”, u kojem se procjenjuju faktori i uzroci koji dovode do masovnog odlaska ljekara iz zemalja regiona.

Istraživanjem, koje je finansirao Univerzitet u Freiburgu, obuhvaćene su Albanija, Makedonija, Srbija i Kosovo.

 

Rukovodilac projekta Vladimir Lazarević istakao je da migracija ljekarskog osoblja iz regiona posljednjih godina bilježi rastući trend, a kao glavne razloge odlaska ljekara u ekonomski razvijenije zemlje navodi želju za profesionalnim razvojem, bolje uslove rada te ostvarivanje boljih egzistencijalnih uslova i za ljekare i za njihove porodice.

Istakao je da iz Makedonije, Albanije i Srbije emigrira više od 1.700 ljekara godišnje, od kojih je oko 500 iz Makedonije.

Rukovodilac istraživanja iz Albanije Gazmend Koduzi naglasio je da je gotovo 400 ljekara iz te zemlje zatražilo potvrdu potrebnu za odlazak na rad u inostranstvo, posebno u Njemačku i Švedsku, ali je dodao da tačan broj izdanih potvrda nije potvrđen.

Kritično stanje u Albaniji

Koduzi je za Anadoliju rekao da je u Albaniji 1,1 ljekar na 1.000 stanovnika, što je triput manje od evropskog standarda, koji podrazumijeva 3,3 ljekara na 1.000 stanovnika.

Istakao je da ovaj broj nastavlja opadati i upozorava da bi se jednog dana moglo dogoditi da u Albaniji neće biti dovoljno ljekara koji bi brinuli o cjelokupnom stanovništvu.

Rukovodilac istraživanja za Srbiju Maja Krstić istakla je da odlazak ljekara iz Srbije u posljednjih deset godina predstavlja veoma ozbiljan problem.

Smatra da je u Srbiji neophodno napraviti strategiju za razvoj zdravstvenih kadrova kroz saradnju ministarstava obrazovanja i zdravlja.

 

“Nezvanično, iz Srbije godišnje emigrira oko 600 ljekara. Prema zvaničnim podacima, koje smo dobili iz nemačke komore, samo iz Srbije u tu zemlju godišnje ode oko 150 ljekara, a šta je sa ostalim zemljama?”, rekla je Krstić.

Prema ovom istraživanju, odlazak ljekarskog osoblja iz regiona postao je glavni politički i ekonomski problem posljednjih godina.

Organizatori istraživanja ističu da ipak ne postoje zvanični podaci o odlasku ljekara kojima bi se potvrdio ovaj zabrinjavajući trend.

Prema njima, ovo pitanje moraju rješavati politički akteri odgovorni za kreiranje političkih strategija kako bi se spriječio odlazak zdravstvenih radnika s ovih prostora.

Izvor: Agencije