Okončano iznošenje završne riječi na suđenju Mladiću

Obrana Ratka Mladića, nekadašnjeg zapovjednika Vojske Republike Srpske optuženog za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, pred Haškim sudom ponovila je stav da Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati odgovornost Mladića “izvan razumne sumnje”.

„Mnoge su prilike u kojima Tužiteljstvo upućuje na izjave političara na sastancima, na kojima Mladić nije bio ni prisutan. Pitam vas, cijenjeno Vijeće, a pitam i cijeli svijet: Da li je to pošteno“, pitao je u iznošenju replika Mladićev odvjetnik Dragan Ivetić.

„Tužitelj [Alan] Tieger kaže da spominju [bivšeg predsjednika RS-a Radovana] Karadžića zato što je bio ključni partner Mladića. Ali, Tieger nije ništa rekao o našim argumentima o njihovom odnosu. Kako mogu biti partneri kada su imali različite stavove i sukobe? Ako su bili partneri, zašto je Karadžić pokušao u više navrata da smijeni Mladića?“

‘Dogovori o etničkom čišćenju’

Ranije je tužitelj Tieger kazao da su Karadžić i Mladić bili “ključni partneri u sva četiri udružena zločinačka pothvata”.

“Zajedno su radili na strateškom cilju, razdvajanju Srba od Muslimana i Hrvata i složili se da je to povijesna šansa da se stvori srpska država sa što manje unutarnjih neprijatelja i oko sredstava kojim će to postići”, naglasio je Tieger.

Kao dokaz da je VRS pod Mladićevom komandom etnički čistila općine diljem BiH, tužitelj je citirao riječi samog generala Mladića da “nema Muslimana u Bratuncu” i da je to “u potpunosti srpski grad”.

On je kazao kako se Mladićeva obrana “oslanja na dokaze koji ne podržavaju ono što oni tvrde, ili su ih pogrešno karakterizirali, ili dolaze od nepouzdanih svjedoka, ili ne podržavaju tvrdnju u prilog koje se navode”.

“Mladić nije bio superčovjek, kako obrana tvrdi da mi sugeriramo, nego samo čovjek koji je imao dovoljno snage da kroz Bosnu prođe kao kroz sir i koji je te snage iskoristio da počini zločine i uništi zajednice”, rekao je Tieger.

“Obrana tvrdi da su bez plašta udruženog zločinačkog pothvata svi Mladićevi sastanci predstavljali normalne sastanke. To bi bilo točno da se ne govori da je vojska ostvarila strateške ciljeve i da je vrijeme za čišćenje Drine. Ako su se Mladić i Mićo Stanišić sastali u rujnu 1992. godine da razgovaraju o suradnji, ako znate šta su u to vrijeme radili, da su držali logore i provodili operacije etničkog čišćenja, onda se to ne može protumačiti kao obični sastanak, nego dogovore o etničkom čišćenju.”

Kazao je kako postoje dokazi da su Vojska Republike Srpske i MUP RS-a djelovali zajedno.

Tužitelj se pozvao i na Mladićevu direktivu broj 4 da se muslimansko stanovništvo zajedno sa muslimanskim snagama protjera iz Podrinja.

Kao dokaz za Mladićevu “genocidnu namjeru” da uništi muslimansko stanovništvo u Srebrenici, tužitelj je citirao njegovu izjavu da je “došlo vrijeme da se osvetimo Turcima na ovom prostoru”.

“Maštovitim tumačenjem” Tieger je nazvao tvrdnju obrane, koja “potpuno ignorira dokaze”, da je Mladić tom izjavom “iritirao neprijatelje”.

Nakon što su tužitelji zatražili doživotni zatvor za Mladića, a obrana zatražila oslobađajuću presudu, danas je pred Haškim sudom okončano iznošenje završnih riječi.

Tužitelji i odvjetnici obrane upućivali su jedni drugima replike, nakon čega je taj dio suđenja u predmetu Mladić zaključen.

Prethodno je Ivetić u završnoj riječi rekao kako je “jedina poštena oslobađajuća presuda”, smatrajući da tužiteljstvo nije ispunilo svoju obavezu i dokazalo krivnju optuženog.

Tužiteljstvo je prošloga tjedna zatražilo da Mladić bude osuđen i dobije doživotnu kaznu, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila “uvreda za žrtve, žive i mrtve, ali i uvreda za pravdu”.

Završne riječi tužiteljstva i obrane iznošene su po tri dana.

Četiri godine suđenja

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. godine ubijeno više of 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u svibnju 2012. godine, nakon što je godinu dana ranije uhićen u vojvođanskom selu Lazarevo, nakon bijega i skrivanja dugog 12 godina, te izručen u Den Haag.

Za iste zločine za koje Haški sud tereti Mladića, Radovan Karadžić je nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.

Haški sud do sada je za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na području bivše Jugoslavije optužio 161 osobu.

Deset osoba se nalazi u pritvorskoj jedinici ovog suda, a u toku je još sedam postupaka.

Prvostupanjski postupak vodi se u slučaju protiv Ratka Mladića, dok je jedan predmet pred Žalbenim vijećem, ali protiv šest osoba u predmetu “Prlić i ostali”.

Postupak je do sada zaključen u slučaju 154 optuženika.

Izvor: Al Jazeera i agencije