Odgovarat će roditelji dječaka koji je zapalio beskućnika

Dvanaestogodišnji dječak koji je u utorak zapalio beskućnika u Novom Sadu živi s porodicom u romskom naselju. Rečeno je to u novosadskoj policiji, kao i to da će protiv roditelja dječaka biti pokrenut krivični postupak. Tragične noći sa dječakom su bila još dva prijatelja, od kojih je jedan štićenik Doma za nezbrinutu djecu u Sremskoj Kamenici.

Dragutin Todorčević, 64-godišnji beskućnik, zapaljen je dok je spavao. To je učinio jedan od trojice 12-godišnjaka u Novom Sadu. Slučaj se dogodio u utorak tri sata iza ponoći.

“Prva stvar, to dete je bilo van kuće posle tri, četiri ujutru, što znači da ne postoji jedna ozbiljna briga. S druge strane, to je dete koje traži senzacije posle dva ili tri ujutru, traži ih i kaže: ‘E, ‘ajde da vidimo šta će se desiti ako zapalimo nešto'”, rekao je Dušan Vuković, klinički psiholog.

Gruba nebriga roditelja

Dijete koje je zapalilo čovjeka reklo je u iskazu u policiji da mu nije bila namjera da čovjek izgori. Nakon svjedočenja dječaci su pušteni kući. Jedan od njih štićenik je Centra za socijalni rad iz Novog Sada.

“U pokrajinskom i novosadskom centru za socijalni rad nam je rečeno da tokom dana neće davati izjave povodom nemilog događaja. Međutim, kratko nam je saopšteno kako su njihovi inspektori na terenu i da se prvi rezultati istrage očekuju u petak”, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Vuković objašnjava da je stanje djeteta posljedica nedovoljne mentalne i moralne razvijenosti, nedostatka svijesti o posljedicama ponašanja, ali i grube nebrige roditelja za razvoj djeteta. Slučaj izuzetno složen i rijedak u dječijoj psihijatriji.

“Dakle, određeni obrasci ponašanja njega svrstavaju u dijagnostičke kriterijume, odnosno svrstavaju ga u određenu dijagnozu gde je sama nauka dokazala da su ovakvi poremećaji najčešće genetski zasnovani. Dakle, neko je u porodici morao da ima… sklonosti ka antisocijalnim i veoma destruktivnim obrascima ponašanja”, kazao je Vuković.

Dijete od 12 godina u Srbiji ne može krivično odgovarati. Sa stanovišta zakona, advokat Milan Alanović kaže da predmet tužilaštva i policije treba biti odgojno zanemareno dijete.

Opekotine na 90 posto tijela

“Zaista vi možete sada očekivati da će državni organi preduzeti sve potrebne korake u cilju utvrđivanja da li su roditelji učinili ozbiljan propust u vaspitanju deteta, u brizi o njemu i o njegovom celokupnom psihofizičkom razvoju. Tu može biti trag za koji, recimo, nadležna tužilaštva mogu podneti određene korake i utvrditi da li postoji u tom delu krivična odgovornost roditelja, što naš zakon apsolutno i predviđa”, rekao je Alanović.

Beskućnik je poslije požara prevezen u Urgentni centar Vojvodine. Konstatirane su mu opekotine, koje su prekrile 90 posto tijela. Preminuo je šest sati nakon incidenta.

Izvor: Al Jazeera