Kosovo: Đurić, i pored zabrane, ilegalno posjetio Mitrovicu

Pokušaj Marka Đurića da se maskiran u ambulantnim kolima prokrijumčari na Kosovo govori o njegovom očajnom pristupu (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova smatra neprihvatljivim ponašanje Marka Đurića, šefa Kancelarije za KiM u Vladi Srbije, koji je, ušavši ilegalno na sjever Kosova, u četvrtak otvoreno provocirao kosovske institucije i sigurnosne zvaničnike, javlja Anadolija.

Ilegalni ulazak na Kosovo u suprotnosti je sa sporazumom postignutim u Briselu o obostranim posjetama između Kosova i Srbije, koje moraju odobriti ili zabraniti institucije dviju zemalja najmanje 24 sata ranije, saopćeno je iz MVP-a Kosova.

“Ovakvo ponašanje u suprotnosti je sa duhom dijaloga i regionalne saradnje. MVP uputilo je protestnu notu Evropskoj uniji i svim međunarodnim institucijama zbog ovakvog neprihvatljivog ponašanja Đurića i koordiniralo daljnje korake s relevantnim institucijama na Kosovu”, navedeno je.

Također je naglašeno da Đurićev pokušaj da se maskiran u ambulantnim kolima prokrijumčari na Kosovo govori o njegovom očajnom pristupu, koji je odlučio slijediti u svojoj političkoj karijeri.

‘Nećemo rusku naftu na Kosovu’

Direktor Kancelarije za KiM i šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu s Kosovom u četvrtak je, i pored zabrane ulaska na Kosovo, došao u sjeverni dio Mitrovice, gdje je prisustvovao otvaranju benzinske pumpe i maloprodajnog objekta Naftne industrije Srbije.

Đurić je novinarima izjavio da je na Kosovo stigao istim onim putem kojim je kosovski premijer stigao na sjever Kosova prije nekoliko sedmica.

Đurić je aludirao na događaj kad je Isa Mustafa prisustvovao otvaranju mosta na Bistrici, koji je izgradio KFOR, iako su lokalni Srbi tada bili blokirali prolaz.

Đuriću je zahtjev za posjetu Kosovu bio odbijen nakon što je ministrica za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri reagirala zbog pokušaja ilegalnog djelovanja NIS-a na Kosovu.

Tahiri je naglasila da Vlada Kosova neće dozvoliti ilegalno djelovanje te kompanije te je pozvala na oprez sve državne institucije Kosova, jer ta kompanija na Kosovo donosi rusku naftu.

Ocijenila je da bilo kakav utjecaj Rusije na Kosovu može predstavljati opasnost po nacionalnu sigurnost i geostratešku opasnost po Kosovo i region.

Izvor: Agencije