Brisel: Zvizdić potpisao Protokol uz SSP

Potpisivanju su prisustvovali premijer Slovačke Robert Fico i evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johaness Hahn (Fena)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zajedno sa premijerom Slovačke Republike Robertom Ficom i evropskim komesarom za politiku susjedstva i proširenje Johanessom Hahnom, potpisao je danas u Briselu Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje nove zemlje članice Evropskoj uniji.

Zvizdić se zahvalio slovačkom premijeru Robertu Ficu na prijateljskoj podršci evropskim integracijama BiH  i na podsticanju procesa proširenja, tokom predsjedavanja Slovačke Republike Evropskom unijom.

Zvizdić se zahvalio i komesaru Hahnu i njegovim saradnicima na veoma konstruktivnoj ulozi Evropske komisije u procesu eurointegracija BiH i rekao da su ovi pregovori pokazali da BiH ima stručne i tehničke kapacitete za vođenje pregovora.

Eurointegracije

Potpisivanjem Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina je zaokružila vidljiv napredak na putu EU integracija.

Potpisivanje Protokola sastavni je dio procesa integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a finalizacija ovog procesa je bila jedan od tri ključna uslova koja su bila pred BiH da bi se osigurao nastavak i intenziviranje procesa evropskih integracija.

Zajedno sa ekonomskim reformama, vladavinom prava i borbom protiv svih oblika kriminala, terorizma i korupcije, kao i jačanjem regionalne saradnje, ovaj proces je bio nulti prioritet Vijeća ministara BiH.

Početak primjene Protokola se očekuje 1. februara 2017. godine, saopćeno je iz Zvizdićevog ureda.

Izvor: Agencije