BiH: Policija spriječila šverc oružja i droge u Zagreb

U pretresima su pronađene velike količine droge i oružja (Anadolija)

U jednoj od najvećih zapljena eksploziva, opasnih materija i opojnih droga u BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Sarajeva uhapsili su četiri osumnjičene osobe, saopćio je šef Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Vahidin Šahinpašić.

“Također, izvršeni su pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, te je pronađena veća količina eksploziva (oko 10 kilograma), namijenjenog za prodaju na ilegalnom tržištu, radi izvršenja kaznenih djela.  Pronađeno je i veća količina opasne materije žive, četiri automatske puške, sporogoreći štapin za eksploziv, detonatorske kapisle i veća količina streljiva“, ističe se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Međunarodni šverc oružja i droge

U pretresima je pronađeno i 9,5 kg marihuane, tri kilograma droge „Spid“ i 300 g heroina.

Šahinpašić je kazao da su akcijom prekinute dvije isporuke oružja i droge na putu prema Zagrebu. 

On je naglasio da je akcija “Sunce” samo jedna od sedam koliko ih je provedeno u posljednjih mjesec dana i tokom kojih je uhapšeno 39 lica.

“Od sedam složenih akcija, najviše se izdvaja ova koja je imala za cilj razbijanje organizovane kriminalne grupe koja je duži vremenski period na području Sarajeva i šire djelovala tako što je skladištila opojnu drogu i oružje, a potom ih prodavala u zemljama Evropske unije. Tokom akcije lišili smo slobode četiri lica, izvršili sedam pretresa i presreli dvije isporuke oružja i droge na putu prema Zagrebu”, kazao je Šahinpašić.

On nije mogao dati procjenu koliko zaplijenjeno oružje i droga vrijede na crnom tržištu.  Zaplijenjeno je 120 kilograma žive u aluminijskim bocama, koja je veoma opasna materija.

U dva vozila koja su se kretala prema Hrvatskoj pronađen je dio oružja, dok su ostatak i droga pronađeni na sedam lokacija za koje je SIPA smatrala da se na njima mogu pronaći određene količine.

Za dvojicom osumnjičenih se traga

Jedan uhapšeni je državljanin Srbije, koji nije imalo prijavljen boravak u BiH, tri su državaljani BiH, dok se traga za još dvojicom osumnjičenih, koji su najvjerovatnije državljani Hrvatske.

Šahinpašić nije mogao otkriti identitet osumnjičenih, koji su predati tužilaštvu. Odbacio je mogućnost da su uhapšeni povezani sa terorizmom.

Osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, a u vezi sa kaznenim djelima neovlaštenog prometa oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene kao i neovlaštenog prometa opojnih droga.

“Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su, kao dio organizirane kriminalne grupe, od 2014. godine do danas, sudjelovali u izvršenju kaznenih djela, vezanih za međunarodno krijumčarenje i prodaju oružja i eksploziva, kao i opojnih droga“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je u okviru te istrage, prije nekoliko mjeseci, također zaplijenjena određena količina opojnih droga, kao i oružja i streljiva, a da se ona nastavlja.

Izvor: Agencije