Saborski odbor: Spomen-ploča vrijeđa žrtve ustaškog režima

Jasenovac, Spomen-ploča, HOS, Za dom spremni
Sjednica Odbora bila je djelomično zatvorena za javnost (Nikola Cutuk / PIXSELL)

Nakon gotovo trosatnog sastanka saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je donio zaključak da postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima “Za dom spremni” u grbu Udruge vrijeđa žrtve tog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima.

Pozvao je nadležna državna tijela da zaštite dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, posebice na mjestima kao što je Jasenovac.

“Potaknut raspravom, Odbor poziva Vladu da utvrdi pretpostavke za institucionalno-pravni okvir unutar kojeg će se riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava”, stoji u zaključku Odbora.

HDZ: Narušavanje pijeteta žrtvama

Odbor je još jučer, prvo na otvorenoj, a potom i zatvorenoj sjednici pokušao zauzeti stajalište o prijedlogu SDP-ovih i HNS-ovih članova Odbora da se pozove Vlada na uklanjanje sporne spomen-ploče, te da se postavi druga bez natpisa “Za dom spremni”.

No, kako se nisu dogovorili, sjednicu su prolongirali za srijedu.

Na jutrošnju su raspravu HDZ i SDSS-ov Milorad Pupovac došli svaki sa svojim prijedlogom zaključaka.

HDZ je predložio zaključak da “postavljanje spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a, koja sadrži i registrirani pečat Udruge dragovoljaca HOS-a s riječima ‘Za dom spremni’, u Jasenovcu narušava iskazivanje pijeteta žrtvama ustaškog režima”.

“Od donošenja Zakona o udrugama 1997. javnopravna tijela u pravilu su dopuštala registraciju udruga koja u svojem pečatu sadrže predmetni tekst, a sudovi nisu zauzeli jedinstveno stajalište o kažnjivosti njegova korištenja. Iz tog razloga podržavamo stav Vlade da nađe rješenje za taj konkretni slučaj, kao i da utvrdi pravni okvir i institucionalno rješavanje svih sličnih slučajeva isticanja simbola totalitarnih režima”, prenosi Hina.

U Pupovčevu prijedlogu stoji da je javno isticanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” suprotno Ustavu, zakonu i dosadašnjoj sudskoj praksi Hrvatske jer potiče netoleranciju i širi etičku, vjersku i političku mržnju, te vrijeđa sjećanje na žrtve ustaškog režima.

Potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin kazao je kako se u jučerašnjoj raspravi mogla čuti teza o neujednačenoj sudskoj praksi u vezi s pozdravom “Za dom spremni” što, ističe, nije točno. 

Podsjetio je kako je o spornom pozdravu Ustavni sud odlučio po zahtjevu iz svibnja ove godine, ali i da je 8. studenoga odbacio žalbu Joea Šimunića.

Ustavni sud je, pojašnjavao je Grbin, prihvatio tumačenje nižestupanjskih sudova da je “Za dom spremni” pozdrav kojim se ne samo veliča režim, nego se i potiče na vjersku i rasnu mržnju.

SDP-u je, kazao je, Pupovčev kompromisni prijedlog prihvatljiv. “Ako bi se i drugi s tim složili, mi bismo povukli naše prijedloge zaključaka, a ako ne, mi ćemo inzistirati na glasovanju o našim zaključcima”, poručio je.

I HNS-ova Vesna Pusić bila je spremna odustati od prijedloga SDP-a i HNS-a te podržati kompromisno rješenje Pupovca, dok za HDZ-ov prijedlog smatra da je posve promašio svrhu rasprave.

Opozicija tražila uklanjanje ploče

HDZ-ov Branko Bačić prijedlog svoje stranke pojašnjavao je odgovorom na prvotni zahtjev trećine članova Odbora.

“Ocjenjujemo da je najprimjerenije referirati se na ono što su zastupnici tražili… Ocjenjujemo da taj pozdrav doista narušava iskazivanje pijeteta žrtvama tog ustaškog logora i to smo jasno rekli”, kazao je Bačić.

“Smisao je usuglašavanja da pokušamo stvoriti zajedničku poziciju, a ako se to ne postigne, postoji i jednostavniji način – da se svi prijedlozi stave na glasovanje te da se o njima izjašnjavamo”, napomenuo je Pupovac.

Nakon toga, Odbor je sjednicu zatvorio za novinare.

U ponedjeljak, prvog dana vijećanja, trećina članova Odbora iz redova oporbe predložila je da se od Vlade zatraži uklanjanje postojeće spomen-ploče i postavljanje novog spomen-obilježja.

HDZ nije bio za takvo rješenje i podržava Vladin prijedlog osnivanja povjerenstva. 

Izvor: Agencije