Hrvatsku napustilo više od 500 ljekara

Liječnica, Liječnik, Bolnica
Iz Hrvatske je najviše otišlo bolničkih liječnika i to u dobi od 24 do 46 godina (Marijan Sušenj / Pixsell)

Hrvatsku je od ulaska u Europsku uniju napustilo 525 liječnika, što je broj osoblja jednog kliničkog bolničkog centra. Njih još 1.215 je od Hrvatske liječničke komore zatražilo dokumente potrebne za odlazak na rad u inozemstvo.

Najviše je otišlo bolničkih liječnika i to u dobi od 24 do 46 godina. 

Liječnici najčešće odlaze u Veliku Britaniju, Njemačku, Irsku, Austriju i Švedsku, a uz nekoliko puta veću plaću ondje im se nude daleko bolji uvjeti rada.

Prijeti rušenje zdravstva

Ako se ne poduzmu hitne i odlučne mjere, hrvatska Vlada će snositi odgovornost za rušenje sustava zdravstvene skrbi, upozorio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

Prema ranije objavljenim podacima, nešto manje od pet posto od ukupnog broja liječnika u Hrvatskoj u posljednjih nešto više od godinu dana podnijelo je zahtjev za rad ili školovanje u nekoj od članica Europske unije.

Visokoobrazovani kadar, u koji je država ulagala milijune eura, sada je u potrazi za boljim uvjetima rada.

Hrvatske liječnike u prvom redu privlače plaće koje im se u inozemstvu nude. Stoga ne čude često održavanje međunarodnih sajmova poslova za liječnike i medicinsko osoblje kakve organizira tvrtka Careers in White (Karijere u bijelom).

Ondje se nude poslovi s početnom plaćom od 3.200 eura naviše za liječnike specijaliste, te od 5.000 eura naviše za subspecijaliste i primarijuse.

Medicinske sestre i tehničari mogu računati na početnu plaću od 2.300 eura mjesečno. Mladi liječnici mogu, pak, dobiti i specijalizaciju u inozemstvu, u Njemačkoj uz najnižu plaću od 2.200 eura.

Izvor: Al Jazeera