Đukanović odgovorio Lavrovu: Brinem o interesima Crne Gore

Milo Đukanović, Crna Gora
Đukanović je poručio da će SAD u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja i pouzdanog partnera (EPA)

Bivši crnogorski premijer Milo Ðukanović izjavio je kako on zastupa isključivo interese Crne Gore, čime je odbacio kritike koje je na njegov račun iznio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekavši da je “prekršio obećanja i izdao Rusiju”.

“Ministru spoljnih poslova Rusije, kao predstavniku velike zemlje, možda je dozvoljeno da daje i malo bahatije izjave, ali mi moramo da vodimo računa o vitalnim interesima naših građana”, rekao je Ðukanović, prenosi Tanjug.

Ðukanović je naveo kako nema nikakvu potrebu objašnjavati da on zastupa ineterese Crne Gore te da jedino njih i može “izdati”.

Na prigovore koji dolaze s “moskovske adrese” rekao je: “Moji interesi i sve moje obaveze su one koje sam preuzeo na izborima u Crnoj Gori i odgovorno se ponašam prema njima.”

On je dodao da je Rusija uvijek imala prigovor na proširenje NATO-a, ali ne zbog toga što je Crna Gora velika opasnost, već zbog globalnog zahlađenja odnosa, u čemu se Crna Gora našla “na liniji vatre”.

Koraci u našem interesu

“To nije pokolebalo našu odlučnost. Imamo poštovanje prema tradiciji i dobrim odnosima sa Rusijom, ali preduzimamo korake koji su u našem interesu, a to su evropske i evroatlantske integracije”, rekao je Ðukanović.

Lavrov je indirektno optužio bivšeg crnogorskog premijera da je prekršio sva obećanja i izdao Rusiju.

Prema njegovim riječima, “Evropska unija traži od Srbije da se prema Rusiji ponaša na način kako to radi službena Podgorica”.

“Poznato nam je, budući da u EU ima mnogo država i nema tajni, da Brisel traži od Srbije da zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ako hoće u EU. Uopće, EU traži od Srbije da se ponaša onako kako se ponaša lider Crne Gore, koji je naprosto prekršio sve svoje obaveze, svoja obećanja, izdao Rusiju, iako mu Rusija nije učinila ništa loše”, kazao je Lavrov u Beogradu.

“Ako EU hoće na taj način stjecati prijatelje, onda se to zove družiti se protiv nekoga, iako smo mi oduvijek smatrali da se treba družiti s nekim. Tako postupamo i s našim balkanskim susjedima”, dodao je Lavrov.

Izvor: Agencije