Tuzlanski radnici protestuju ispred Parlamenta FBiH

Radnici su nezadovoljni jer nacrt Zakona o stečaju smatraju tek kozmetičkim izmjenama (Al Jazeera)

Radnici više propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona protestuju ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nezadovoljni su jer Nacrt zakona o stečaju, o kojem danas raspravljaju zastupnici, smatraju tek kozmetičkim izmjenama. Njihovi zahtjevi nisu uvaženi.

Smatraju kako zakon mora više štititi radnike. Na insistiranje opozicione Demokratske fronte (DF-a) i Socijaldemokratske partije (SDP-a) sa radnicima će razgovarati članovi Parlamentarnog odbora za rad.

Sindikat solidarnosti, koji okuplja radnike, tražio je sastanak s rukovodstvom Parlamenta.

Poziv zastupnicima da se pridruže radnicima

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić pozvao je parlamentarce da napuste sjednicu Zastupničkog doma i priključe se radnicima koji protestuju ispred zgrade Parlamenta FBiH, javljaju bh. mediji

“Pozvao sam rukovodstvo Parlamenta FBiH da sasluša zahtjeve radnika. Pojedini članovi Parlamenta FBiH, moj klub DF-a (12 članova) na moj poziv smo napustili sjednicu Parlamenta FBiH te smo se pridružili radničkim protestima protiv neustavnog Zakona o stečaju”, rekao je Mešalić.

Dodao je da prema tom Zakonu radnici ne bi dobili svoje zarađene plaće.

Izvor: Agencije


Povezane

Traže da im se vrati koncesija za iskopavanje kvarcnog pijeska, a od februara prošle godine obustavljen je rad u toj fabrici i radnici nisu primili plate.

Published On 11 Apr 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO