Politika ‘bira’ predsjednika Suda Bosne i Hercegovine

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine u srijedu bi trebalo imenovati novog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. Dosadašnjoj predsjednici Meddžidi Kreso istekao je mandat. Pitanje nacionalnosti budućeg predsjednika dominira na političkoj sceni.

Na konkurs za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine prijavilo se sedam kandidata. Međutim, raspravu o izboru čelnika ove institucije ne vode kandidati nego političke stranke. Stranka demokratske akcije traži od VSTV-a da imenuje kandidata iz reda bošnjačkog naroda. Pozivaju se, kako kažu, na proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda na čelu pravosudnih institucija i kažu da je za Bošnjake neprihvatljiva drugačija odluka.

“SDA se neće složiti s tim izborom i neće biti odgovorna za posljedice koje će nastati. I onda nam ostaje da koristimo pravna sredstva i pravne instrumente da ispravljamo tu nezakonitost”, kaže Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

‘Ni u zakonu ni u Ustavu’

Ovakav stav SDA neozbiljnim smatra premijerka bh. entiteta Republika Srpska i potpredsjednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata Željka Cvijanović.

“Ono što je važno jeste da smo imali priliku da čujemo razne primjedbe iz različitih strana, različitih aktera na rad pravosudnih institucija i na način kako su neke od pravosudnih insititucija privatizovane, ja bih voljela da se taj dio istraži”, kazala je ona.

U Srpskoj demokratskoj stranci tvrde da se iza rasprave SNSD-a i SDA krije borba za poziciju glavnog državnog tužioca.

“Ovo je prepucavanje koje treba SNSD-u da donese poziciju, poslije kad dođe do izbora glavnog tužioca Bosne i Hercegovine kako bi i dalje koruptivne afere ostale skrivene u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine”, navodi Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija poručuje da ta institucija neće podleći političkim pritiscima.

“Nacionalnost novog predsjednika Suda [Bosne i Hercegovine] ne postoji kao zahtjev ni u zakonu ni u Ustavu i to neće biti opredjeljujući momenat prilikom izbora predsjednika Suda. Isključivo ćemo birati najboljeg kandidata”, rekao je on.

Zakonom je precizirano ko treba biti predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, kaže pravni ekspert Muhamed Mujakić.

“Ako ćemo gledati pravno, tu dilema nema. Dakle, prije svega treba biti profesionalac, ali treba cijeniti i nacionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda na visokim pravosudnim funkcijama”, navodi on.

Kreso na čelu 12 godina

Podsjeća da je predsjednik VSTV-a iz reda srpskog naroda, glavni tužilac, koji je suspendiran iz reda ostalih, vršilac njegove dužnosti iz reda hrvatskog naroda, kao i ministar pravde Bosne i Hercegovine.

“Ako ćemo cijeniti sve to, ne bi trebalo biti dilema da predsjednik Suda Bosne i Hercegovine treba da bude iz reda bošnjačkog naroda”, kaže Mujakić.

Dosadašnja predsjednica Meddžida Kreso provela je dva mandata, odnosno 12 godina na toj funkciji.

“Novi predsjednik Suda trebalo bi da bude imenovan na sutrašnjoj sjednici VSTV-a. Nezvanično saznajemo da sjednica možda neće biti održana zbog nedostatka kvoruma. VSTV ima 14 članova, koji dolaze iz sva tri konstitutivna naroda”, javlja iz Sarajeva reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Izvor: Al Jazeera