Napadnut novinar Domagoj Margetić u centru Zagreba

Domagoj Margetić, Novinar
Policija je došla na mjesto događaja, a pozvana je i hitna medicinska služba (Željko Lukuni? / Pixsell)

Novinara Domagoja Margetića napao je u utorak u ranim poslijepodnevnim satima, prvo verbalno, a onda i fizički, nepoznati muškarac na Kvaternikovom trgu, u središtu Zagreba, izvijestilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND), podsjećajući da je Margetić već bio žrtva napada i prijetnji zbog kojih nitko nije odgovarao.

Margetiću je, prema njegovoj telefonskoj izjavi danoj HND-u, prišao muškarac za koga je mislio da mu želi postaviti neko pitanje, ali mu je ovaj povikao da će ga “ušutkati”.

“Nepoznati napadač me izudarao na Kvatriću, uz prijetnje da će me ušutkati. Trenutno sam s policijom na Kvatriću”, objavio je sam Margetić na svom Facebook-profilu.

Fizički napad i prijetnje

U nizu prijetnji napadač mu je, navodno, rekao “Nećeš ti meni više pisati” te ga počeo tući.

Napadač, za koga Margetić misli da bi mogao imati četrdesetak godina, ubrzo je pobjegao s mjesta napada, kažu u HND-u.

Dodaju da je, na Margetićev poziv, policija došla na mjesto događaja, a pozvana je i hitna medicinska služba.

Domagoj Margetić novinar je koji istražuje kriminal i korupciju u hrvatskom društvu te uređuje emisiju “Necenzurirano” na TV Mreža.

Krajem studenoga ove godine na zidu u ulazu zgrade u kojoj stanuje netko je napisao: “Mrtav si, smeće novinarsko”, a ni napadač koji ga je pretukao ispred njegove zgrade 2014. godine još uvijek nije pronađen, podsjeća HND, kako prenosi Hina.

HND: Utvrditi motiv, počinitelja i nalogodavca

Predsjednik HND-a Saša Leković izjavio je kako od policije traže da u što kraćem roku pronađe počinitelja i eventualnog nalogodavca ovog napada te da ih privede sudu.

“Sve dok se ne utvrdi stvarni motiv napada, smatrat ćemo da je riječ o fizičkom obračunavanju zbog Margetićeva novinarskog rada”, kazao je Leković.

“Upozoravamo i da je ovaj, još jedan u nizu napada na novinare dobrim dijelom posljedica zabrinjavajućeg porasta netolerancije u društvu, kao i izostanka primjerene reakcije nadležnih institucija. Na tu činjenicu HND već duže vrijeme neprekidno upozorava, pa je to učinio i na nedavno održanoj tematskoj sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u Hrvatskom saboru, ali je dio okupljenih političara odgovornost što ih se napada prebacio na novinare same”, dodao je Leković.

Izvor: Agencije


Povezane

Saša Leković, HND, Hrvatsko novinarsko društvo, Novinar

U Hrvatskom novinarskom društvu nadaju se da je istraga navodnog pokušaja ubistva njihovog predsjednika poruka da se napadi ubuduće neće tolerirati.

Published On 01 Nov 2016

Hrvatski novinari smatraju da je napad rezultat općeg stanja u hrvatskom društvu, zatrovanog netolerantnim i huškačkim govorom mržnje u javnom prostoru.

Published On 01 Apr 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO