Lavrov indirektno prozvao Đukanovića: Izdao je Rusiju

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov neizravno je optužio bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića da je prekršio sva obećanja i izdao Rusiju.

Po njegovim riječima, “Europska unija traži od Srbije da se prema Rusiji ponaša na način kako to radi službena Podgorica”.

“Poznato nam je, pošto u EU ima mnogo država i nema tajni, da Bruxelles traži od Srbije da zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ako hoće u EU. Uopće, EU traži od Srbije da se ponaša onako kako se ponaša lider Crne Gore koji je naprosto prekršio sve svoje obaveze, svoja obećanja, izdao Rusiju, iako mu Rusija nije učinila ništa loše”, kazao je Lavrov za Sputnjik.

“Ako EU hoće na taj način stjecati prijatelje, onda se to zove družiti se protiv nekog, iako smo mi oduvijek smatrali da se treba družiti s nekim. Tako postupamo i s našim balkanskim susjedima”, dodao je Lavrov.

‘Nećemo se miješati’

Napomenuo je i da su političari dužni graditi odnose povjerenja, jačati međusobno razumijevanje i razjašnjavati bilo kakve sumnje putem dijaloga, a ne da se “hvataju brzo mikrofona i nekog glasno optužuju”.

Lavrov se nalazi u dvodnevnom posjetu Srbiji, te je najvišim dužnosnicima te države poručio da se Moskva neće miješati u unutarnje stvari Srbije, niti će kočiti njene želje da pristupi Europskoj uniji.

Prethodno je Lavrov, prvog dana posjeta, razgovarao s predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem kojima je najavio da će u Beograd početkom naredne godine doći ruski premijer Dmitrij Medvedev, te će Srbiji biti ponuđen sporazum o vojno-tehničkoj suradnji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO