Krstiću odbijen zahtjev za prijevremenu slobodu

Krstić je bio komandant Drinskog korpusa VRS-a, a po haškoj potjernici uhapšen je u decembru 1998. (EPA)

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron odbio je zahtjev nekadašnjeg komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića za prijevremeno puštanje na slobodu iz zatvora u Poljskoj, gdje služi kaznu od 35 godina, saopćeno je danas iz Haga.

Krstić je u junu zatražio da bude privremeno pušten na slobodu na osnovu zakona Poljske, jer je po tamošnjim zakonima najveća zatvorska kazna 25 godina, pa je, kako tvrdi, moguće tražiti puštanje na prijevremenu slobodu nakon odsluženja 15 godina. 

U zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu također je podsjetio da je u Haški tribunal prebačen u decembru 1998, otkad se nalazi u pritvoru, odnosno u zatvoru od 2004. godine. 

Krstić je zahtjevu također priložio izvještaj psihologa iz zatvora u Poljskoj u kojem se navodi da je “pokazao značajnu rehabilitaciju”.

Ne postoje okolnosti za puštanje

Međutim, sudija Meron smatra da Krstić nije pokazao spremnost na saradnju sa Haškim tužilaštvom, kao i da je uobičajeno da osobe osuđene pred Tribunalom budu puštene nakon odsluženja dvije trećine kazne, što nije slučaj kod Krstića.

“Iako je Krstić pokazao neke znakove rehabilitacije, zločini za koje je osuđen veoma su ozbiljni, a Krstić nije dokazao postojanje posebnih okolnosti koje bi opravdale njegovo puštanje na slobodu prije odsluženja dvije trećine kazne”, naveo je Meron.

Krstić je, inače, 2001. godine bio osuđen prvostepenom presudom na 46 godina zatvora za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon muslimana, ali mu je kazna 2004. godine, po žalbi, smanjena na 35 godina.

Krajem te godine upućen je na izdržavanje kazne u Englesku, ali je tamo bio napadnut u zatvoru, nakon čega je vraćen u Hag, a potom upućen u Poljsku da odsluži ostatak kazne. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO