Federacija Bosne i Hercegovine: Usklađivanje penzija s troškovima života

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je sporne izmjene krajem prošle godine (Al Jazeera)

U bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine do kraja godine trebale bi uslijediti izmjene u penzijsko-invalidskom sistemu.

Novi zakon koji regulira to područje podržao je Predstavnički dom entitetskog parlamenta.

Cilj je stabilizacija poljuljanog sistema te dugoročno rješenje povećanja prosječne starosti radnika.

Opozicioni poslanici skeptični su kad je riječ o učincima zakona, dok iz vlade uvjeravaju da će biti pozitivan i za sistem i za penzionere.

Minimalna penzija 165 eura

“Zadržano je da je 65 godina starosna penzija ili 40 godina radnog staža. Uvedena je novina da je moguća penzija sa 65 godina života i 15 godina staža osiguranja. Uveden je novi institut – posmrtnina, koja se isplaćuje u slučaju smrti”, navodi Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike.

Zakon predviđa da minimalna penzija iznosi 165 eura, a ima i drugih novina, a ključna je stabilnost sistema.

Federalni fond penzijskog / mirovinskog invalidskog osiguranja samo ove godine morao se zadužiti za 110 miliona eura kako bi se isplata penzija uopće osigurala.

Stoga je bilo jasno da se određene promjene moraju dogoditi.

Penzionerima je veliko olakšanje spoznaja da novi zakon predviđa da se isplata penzija mora osigurati u budžetu Federacije, odnosno, da se prelazi na trezor.

Jedna od novina koju novi zakon reformskog paketa donosi u obračunu penzija jest bodovni sistem.

Penzije bi se trebale određivati u skladu s plaćama i doprinosima koji su uplaćivani za pojedinu osobu tokom njenog radnog staža.

Veliki udar na budžet

Također, osigurava se i usklađivanje penzija s troškovima života.

S druge strane, pooštrene su mjere za dobijanje invalidske penzije, kao i mjere za osiguranje porodične penzije.

“Zanimljivo je što određene procjene kažu da bi za provedbu i prilagodbu na novi zakon trebalo raditi gotovo 20 godina. U cijelom tom razdoblju Vlada Federacije morat će raditi na stabilnosti sustava. S obzirom da su veliki izdaci, i veliki će udar biti na federalni proračun kad u predviđenom roku od dvije godine isplata mirovina prijeđe u proračun Federacije”, javlja iz Sarajeva reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Usvajanje predloženog zakona značilo bi smanjenje primanja vojnim penzionerima koji su to pravo stekli na osnovu godina starosti, zbog čega se usprotivila boračka populacija u FBiH.

28 Mar 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO