DUI će odlučivati o formiranju vlasti u Makedoniji

Visoki europski dužnosnici Federica Mogherini i Johannes Hahn pozdravili su mirne i poštene izvanredne parlamentarne izbore u Makedoniji, te pozvali na što hitnije konstituiranje parlamenta i formiranje nove vlade, koja bi državu trebala povesti putem europskih integracija.

Njihova je poruka uslijedila dan nakon što je Državno izborno povjerenstvo potvrdilo kako je koalicija oko stranke VMRO-DPMNE osvojila 51 mandat, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i partneri 49, Demokratska unija za integraciju 10, Pokret Besa pet mjesta, Alijansa za Albance tri, a Demokratska stranka Albanaca (DPA) dva zastupnička mjesta.

Za formiranje vlasti u VMRO-DPMNE očekuju podršku 10 zastupnika DUI-ja, stranke koja ih je i do sada podržavala.

“Ovi prijevremeni parlamentarni izbori Makedoniji nude priliku da se obnovi demokratski, konstruktivan dijalog radi prevazilaženja dugotrajne političke krize i ujedinjenja ka zajedničkom cilju euroatlantskih integracija”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Poručuju i da bi političke stranke trebale djelovati na sveobuhvatan način, uključujući i dijalog s opozicijom i nevladinim sektorom.

“Radujemo se brzom formiranju nove skupštine i vlade koje trebaju osigurati provedbu prioritetnih reformi, prije svega po pitanju vladavine prava”, navedeno je u priopćenju.

Po njima, vlast i opozicija trebaju nastaviti saradnju na realizaciji ranije postignutih političkih dogovora, uključujući i rad Ureda specijalnog tužiteljstva.

Pregovori o koaliciji

U međuvremenu se oglasio i predsjednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji smatra da Makedonija treba što prije dobiti novu vladu koja će raditi na reformama, prije svega ekonomskim, ali i na priključivanju države Europskoj uniji i NATO-u.

Podsjetivši kako je to 10. izborna pobjeda koalicije koju okuplja VMRO-DPMNE, naveo je i kako su mu na pobjedi čestitali visoki predstavnici Europske komisije.

“Očekuju nas pregovori o koaliciji koja će formirati vladu, koja konačno treba izvesti državu iz krize. Narod to od nas očekuje i zato su nas i birali. Preko glave im je krize od svih onih koji su je i napravili”, rekao je Gruevski.

U tom smislu, ukazano je na nužnost provedbe ekonomskih reformi i otvaranja novih radnih mjesta, povećanja zarada i mirovina, ali i projekata koji će riješiti probleme svih građana Makedonije.

Iz njegove stranke kasnije su potvrdili kako će upravo Gruevski biti predložen za mandatara koji bi trebao sastaviti novu makedonsku vladu.

Predsjednik SDSM-a Zoran Zaev nije se oglašavao nakon što su objavljeni rezultati izbora i raspodjela mandata.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO