Crna Gora otvorila dva nova poglavlja sa EU

Crna Gora je do sada otvorila 24 od ukupno 35 poglavlja, a dva su privremeno zatvorena (Getty Images)

Crna Gora otvorila je dva nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, javlja novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

Tako su otvoreni poglavlje 11, koje se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja i poglavlje 19 o socijalnoj politici i zapošljavanju.

Prema ocjenama Evropske komisije, Crna Gora je postigla dobar nivo usklađenosti i administrativne kapacitete za otvaranje pregovora u ovim oblastima.

Crna Gora je do sada otvorila 24 od ukupno 35 poglavlja, a dva su privremeno zatvorena.

Podgorica je pregovore sa Evropskom unijom počela u junu 2012, javila je Marinović.

Otvaranje novih poglavlja najavio je ranije premijer Crne Gore Duško Marković.

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović izjavio je ranije da je poglavlje socijalna politika i zapošljavanje od životne važnosti.

‘Život svih građana’

“Ni socijalna politika, ni zapošljavanje nijesu neke strane ili daleke politike EU, nego nešto što dotiče živote svih građana i njihov standard. Ovo poglavlje je jedno od vezivnih i ključnih, koje određuju način na koji ćemo pripremiti države za buduće članstvo u EU”, poručio je Pejović.

Kada je riječ o poglavlju 11, evropska zajednička poljoprivredna politika je podijeljena na dva stuba. Prvi stub je uređenje tržišta i direktna podrška plaćanja proizvođačima, prenio je RTCG.

Osnovu podrške prvog stuba čine različite mjere koje direktno ili indirektno povećavaju primanja poljoprivrednika i imaju utjecaj na tržište i cijene.

Drugi stub je politika ruralnog razvoja koja kroz podršku raznovrsnih ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima ima za cilj poboljšanje kvaliteta života kako sa ekonomskog tako i sa društvenog aspekta.

Približavanjem Evropskoj uniji, Crna Gora je u obavezi da prihvati evropski koncept Zajedničke poljoprivredne politike.

Marković je ranije saopćio da je Crna Gora ispunila uvjete za zatvaranje poglavlja 30 koje se odnosi na zajedničku trgovinsku politiku EU, sporazume sa trećim zemljama, kao i razvojnu politiku i humanitarnu pomoć.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Izjava generalnog sekretara NATO-a, kojom je potvrđeno da Crna Gora neće dobiti poziv za ulazak u Alijansu na predstojećem samitu u Walesu, izazvala je oštre reakcije crnogorske opozicije. Dok oni odluku NATO-a vide kao diplomatski šamar Vladi u Podgorici i traže ostavke, crnogorski premijer vidi je kao priznanje članica Alijanse za napore Crne Gore. Više […]

Published On 25 Jun 2014

Evropski parlament od Crne Gore zahtijeva zauzvrat da nastavi reforme, naročito u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Published On 29 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO