Izbori u Makedoniji: VMRO-DPMNE 51, SDSM 49 mandata

Raspored mjesta u makedonskm Sobranju dobio je izgled.: najviše zastupnika imat će VMRO-DPMNE – 51, a slijedi SDSM – 49 mandata.

Najjača albanska stranka u parlamentu bit će DUI Ali Ahmetija sa deset zastupničkih mjesta, a slijede je Pokret Besa sa pet mjesta i Alijansa za Albance sa tri i DPA sa dva zastupnička mjesta.

Makedonska konzervativna stranka VMRO-DPMNE osvojila je 38,06 posto glasova na nedjeljnim vanrednim parlamentarnim izborima, dok je oporbeni Socijaldemokratski savez Makedonije osvojio 36,69 glasova, objavilo je u ranije ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo.

Rezultati se temelje na prebrojanih 99,72 posto glasova.

Iz udruge Most, koja prati izbore, ranije su poručili  kako je utrka bila pretijesna da bi se moglo procijeniti koliko će koja stranka dobiti mjesta u parlamentu.

Tijekom večeri obje stranke objavile su pobjedu.

Predsjednik VMRO-DPMNE i dosadašnji premijer Nikola Gruevski proglasio je pobjedu te stranke na izborima pola sata iza ponoći.

Istaknuo je kako to nije samo pobjeda koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE, već pobjeda Republike Makedonije.

 

 

“Radit ćemo da opravdamo ovu podršku. Zahvaljujem se svim biračima u općinama u kojima smo pobijedili, ali i svima onima koji su glasali u općinama gdje nismo pobijedili”, rekao je Gruevski.

Najavio je što skoriji proces formiranja vladajuće koalicije i vlade.

“Kriza se mora završi i Makedonija mora ići naprijed. To je naš glavni cilj. VMRO-DPMNE i naša koalicija uvijek će biti s narodom i raditi u korist države i nacionalnih interesa”, rekao je Gruevski.

Zaev: Režim je pao

Pobjedu je proglasio i čelnik SDSM-a Zoran Zaev, koji se obratio pristašama ispred zgrade makedonske vlade.

“Režim je pao. Cijeli svijet bi trebao shvatiti da smo danas ispisali povijest”, rekao je Zaev.

Po njegovim izračunima, SDSM je osvojio mandat više u parlamentu od protivnika.

Tko god će formirati vladu, morat će tražiti koalicijskog partnera među strankama koje predstavljaju etničke Albance, a koji čine otprilike trećinu stanovništva Makedonije.

No, predsjednik Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti s ljutnjom je konstatirao da su Albanci izgubili mandate na izborima.

“S ljutnjom kažem da su Albanci izgubili mandate. DUI je pobijedio na izborima, ali mene je zanimalo da u prvom redu pobijede Albanci i zato me ne raduje ovakva pobjeda”, rekao je Ahmeti na konferenciji za novinare u Tetovu.

Podsjetio je na apel upućen biračima da ne rasipaju glasove i ne daju ih manjim strankama, već da se drže zajedno. Želio je, kako je rekao, da pobijedi DUI, a da ne izgube Albanci. 

Po posljednjim podacima, DUI je osvojio 7,30 posto glasova, Pokret Besa 4,87 posto, Alijansa za Albance 2,95 posto, a Demokratska stranka Albanaca (DPA) 2,61 posto.

Izbori pod pokroviteljstvom EU

Izbori su dogovoreni pod pokroviteljstvom Europske unije kako bi završila najgora politička kriza u 15 godina, uzrokovana žestokim sukobima makedonskih političara. 

Bivši konzervativni premijer Gruevski, koji je vladao gotovo deset godina, odstupio je s funkcije u siječnju u sklopu dogovora s EU. 

Glavni protivnik Gruevskog je Zoran Zaev i njegov Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), koji će pokušati stati na kraj vladavini VMRO-a i dokazati da je Gruevski korumpirani i iskvareni političar koji je zlorabio tajnu policiju kako bi prisluškivao više tisuća ljudi.

 

Prijevremeni izbori dogovoreni su prije 18 mjeseci, no dvaput su otkazani jer je opozicija ustrajala na reformama kojima bi se eliminirao barem dio sivih zona za koje tvrdi da su Gruevskom i VMRO-u omogućili da manipuliraju i pobjeđuju na svim izborima od 2006. godine. Jedna od mjera je uključivala brisanje tisuća preminulih ljudi iz popisa birača, a drugom je preustrojen rad državnih medija. 

Zaev je Gruevskog optužio i za ucjenu birača koji rade u velikom državnom aparatu i državno vođenom sektoru gospodarstva.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji završili su bez izvješća o većim incidentima, premda su promatrači javljali o manjim nepravilnostima.

Izvor: Al Jazeera i agencije