Đukanović zahvalio Vučiću za pomoć

Đukanović: Osnovna ideja planiranih terorističkih akcija bila je da se Crna Gora zaustavi na putu europskih i euroatlantskih integracija, a da se pritom vlast preuzme nasilnim putem (AP)

Crnogorski premijer Milo Ðukanović izjavio je večeras kako je zahvalan Srbiji, posebno premijeru Aleksandru Vučiću, na nesebičnom zalaganju u otkrivanju organizacije “pripremanog terorističkog akta u Crnoj Gori, prenosi agencija Tanjug.

„Želim da ponovim da sam vrlo, vrlo zahvalan na kooperativnosti državnih organa Srbije i posebno sam zahvalan svom kolegi, premijeru Srbije gospodinu Vučiću, koji je u više navrata vrlo otvoreno i, u granicama mogućeg, detaljno govorio o saznanjima do kojih je došla država Srbija, nesebično ih stavljajući na raspolaganje da bismo mogli u cjelini zaokružiti sliku o organizaciji pripremanog terorističkog akta u Crnoj Gori“, rekao je Ðukanović gostujući u emisiji Intervju na Pink M TV.

U prvom postizbornom intervjuu, crnogorski premijer je ponovio kako nema nikakve sumnje da su određene „visoke političke adrese na crnogorskoj opozicionoj sceni“ bile dio scenarija koji se dogodio u izbornom danu 16. oktobra.

Teško bi, kaže, povjerovao kako se sve dogodilo spontano i nepovezano. To je, tvrdi Đukanović, bio sastavni dio scenarija u kojem je svako imao svoj zadatak.

„Demokratski front je imao zadatak da izvede ljude ispred parlamenta, da pritom zažmire kada njihovi saborci i teroristi u uniformama crnogorske policije sa stepeništa crnogorskog parlamenta zapucaju po masi, jer žrtvovati kako oni misle 10, 20 ili 30 života, a da se pritom stvori revolt i predstavi to kao nedjelo crnogorskog režima, pa šta to znači za njih kada su oni u svetoj misiji osvajanja vlasti u Crnoj Gori“, rekao je on.

Prikrivanje tragova

Prema njegovim riječima, osnovna ideja planiranih terorističkih akcija bila je da se Crna Gora zaustavi na putu europskih i euroatlantskih integracija, a da se pritom vlast preuzme nasilnim putem.

Napominje kako je organiziranje grupa vršeno van teritorije Crne Gore, a u otkrivanju njihove namjere crnogorski organi imali su značajnu pomoć Srbije.

Đukanović, koji je najavio povlačenje iz struktura vlasti, navodi kako pričama o ustavnom puču crnogorska opozicija pokušava opravdati izborni rezultat, ali i prikriti svoje tragove. Teško je, kaže, i kako se ovaj scenarij ne može dovesti u vezu sa nekim ranijim najavama opozicije, naročito uoči izbora.

„Podsjetit ću vas da su govorili da građani strpljivo čekaju do 21:30 sati kada će dobiti komandu i zapovijest, kada su poručivali da građani obavezno izađu pred parlament da ili proslave pobjedu ili da se suprotstave krađi, jer dakle rezultat može biti samo njihova pobjeda, a ako nije njihova pobjeda onda je krađa koju treba poništiti nasiljem“, naveo je šef crnogorske Vlade.

Osnovna ideja političkih protivnika DPS-a je, tvrdi Ðukanović, doći na vlast bez izbora i mimo volje građana. Ne iznenađuje ga, ističe, infantilan pokušaj da se u DIK-u promijeni izborna volja birača. Tako nešto smatra neozbiljnim i apsolutno nedostojanstvenim.

Ponašanje konkurenata posmatra kao političku patologiju.

„Mislim da se ovdje zaista radi o ozbiljnom političkom oboljenju gdje grupa političkih lidera, vođeni novcem inostranih mentorskih centara i vođeni svojim vlastohlepljem, smatraju da je sve dozvoljeno i da se mogu na takav način poigravati sa izbornim procesom i sa legitimnom voljom crnogorskih građana“, naveo je Ðukanović.

Obavezani predizbornim obećanjima

On misli i kako je zapravo sve ovo što se nedavno dogodilo zapravo jedna dobrodošla opomena u posljednji tren Crnoj Gori i svim akterima njenog političkog života da nije neograničena sloboda takvog antiustavnog i antidržavnog djelovanja i da se, kako kaže, baš ne može sve podvesti pod plašt demokratije, partijskih i političkih sloboda u izbornom procesu, pod plašt nevladinih organizacija ili medijskih kuća.

Upitan da li će vlada mandatara Duška Markovića, koji je zamjenik predsjednika vladajućeg DPS, i on kao predsjednik te stranke, ispuniti sva predizborna obećanja, Ðukanović kaže kako su „obavezani svime šta su saopštili“.

O Markoviću kaže:

„To je čovek koji apsolutno ima legitimitet i poznajući njega i njegovu posvećenost i lojalnost crnogorskim interesima, nemam nikakve sumnje da će sve šta smo obećali građanima sa dodatnim elanom i uz podršku njegovog tima biti realizovano u narednom periodu“, izričit je Ðukanović.

Izvor: Agencije