Makedonija: Bosanski umjesto ‘bošnjačkog’ jezika

Nosilac Inicijative za podršku bosanskom jeziku i kulturi je udruženje žena „Edu Nisa" iz Skoplja (Arhiva)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije traži izmjene podzakonskih propisa kako bi se u ličnim dokumentima građana upisivao “bosanski jezik“ umjesto “bošnjačkog jezika“.

Ovo je saopćio narodni pravobranitelj Makedonije Idžet Memeti.

 „Povodom vašeg prijedloga u ime bošnjačke zajednice u Makedoniji koja se odnosi na usaglašavanje obrazaca, pravilnika i kompletne dokumentacije Ministarstva unutrašnjih poslova za evidentiranje stanovništva Makedonije slijedećim ispravnim terminima: nacionalnost Bošnjak i jezik bosanski, narodni pravobranitelj vas obavještava da je završio postupak nakon prijedloga sa preuzimanjem aktivnosti s ciljem zaštite prava zajednica o slobodnom izražavaju nacionalne pripadnosti u Makedoniji”, navodi se u Mehmetijevom saopćenju upućenom bošnjačkim nevladinim organizacijama okupljenim oko Inicijative za podršku bosanskom jeziku i kulturi u toj zemlji.

Lične karte i putne isprave

Oni traže zamjenu termina „bošnjački jezik” terminom „bosanski jezik” u dokumentima kao što su lična karta i putne isprave građana Makedonije.

Narodni pravobranitelj je saopćio da je nakon preduzetih aktivnosti za ispitivanje prijedloga, ministru unutrašnjih poslova Makedonije dostavio prijedlog o podzakonskim aktima u skladu sa zakonima te zemlje.

„S posljednjim dopisom od 12.10. 2016. godine ministar unutrašnjih poslova je obavijestio narodnog pravobranitelja da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odmah preduzelo potrebne aktivnosti s ciljem izmjenjivanja podzakonskih propisa kojima se uređuju obrasci zahtjeva o izdavanju ličnih dokumenata građanima u saglasnosti sa njihovim prijedlogom za izmjene termina ‘bošnjački jezik’ terminom ‘bosanski jezik'”, navedeno je u saopćenju.

Nezadovoljstvo Bošnjaka u Makedoniji

Inicijativa za podršku bosanskog jezika i kulture u oktobru  prošle godine podnijela je dva prijedloga za upotrebu bosanskog jezika u obrazovnom procesu i MUP-u Makedonije.

„Inicijativa je rezultat nezadovoljstva Bošnjaka Makedonije. Saglasno izmjenama iz 2001. godine, u kojim je bošnjački narod priznat kako konstitutivan narod sa svim pravima koja uživaju pripadnici zajednica koje žive u Makedoniji, tražimo od institucija te zemlje da usaglasi obrasce, pravilnike i cjelokupnu dokumentaciju koju posjeduju za evidentiranje stanovništva Makedonije, sa slijedećim ispravnim terminima: Etnička pripadnost: Bošnjak, jezik: bosanski”,  poručili su tada predstavnici Inicijative za podršku bosanskom jeziku i kulturi.

Nosilac Inicijative za podršku bosanskom jeziku i kulturi je udruženje žena „Edu Nisa” iz Skoplja uz podršku nekoliko nevladinih bošnjačkih organizacija u Makedoniji: Bošnjačka kulturna zajednica u Makedoniji, Mekteb, Glas Orizara, Šadrvan i Divan, kao i deseci intelektualaca i aktivista.

Izvor: Agencije