Đukanović: Napadači u dosluhu s politikom

Milo Đukanović: Izlišno je komentarisati da li je neko od političkih faktora bio uključen u sve to (Al Jazeera)
Milo Đukanović: Izlišno je komentarisati da li je neko od političkih faktora bio uključen u sve to (Al Jazeera)

Nema sumnje kako su događaji od 16. oktobra urađeni u dosluhu s političkim faktorom iz Crne Gore, izjavio je u ponedjeljak crnogorski premijer Milo Ðukanović, pozivajući se na ono što je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić kazao na konferenciji za novinare u nedjelju, prenose agencije.

“Odslušao sam prezentaciju od strane vrhovnog državnog tužioca i glavnog specijalnog tužioca i, nažalost, potvrdilo se sve ono što smo već pretpostavljali u prvim obraćanjima javnosti. Danas postoji obilje dokaza i u dijelu istrage koji je vođen u Crnoj Gori i u dijelu onoga što su uradili nadležni organi Srbije, tako da mislim da se taj neprijatni mozaik kompletira i da se stvaraju pretpostavke za podizanje optužnice i za pokretanje sudskog postupka“, kazao je Đukanović.

Istakao je kako je sve rađeno u “dosluhu sa političkim subjektima u Crnoj Gori”.

‘Nacionalisti iz Rusije’

“Izlišno je komentarisati da li je neko od političkih faktora bio uključen u sve to, pa sve se ovo događalo zbog politike, a ne zbog nečeg drugog. Ne vjerujem da je neko van političkog prostora Crne Gore i van političkih subjekata iz Crne Gore osmišljavao kako će im pomoći da dođu na vlast, već su to radili u ovoj ili onoj vrsti dosluha sa političkim akterima na političkoj sceni Crne Gore. Sve to, naravno, treba dokazati kada je pravni proces u pitanju.”

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je u nedjelju kako su organizatori kriminalne grupe, koja je trebala izvesti terorističke napade i izazvati nerede na dan izbora 16. oktobra, nacionalisti iz Rusije, dodajući kako ne postoje dokazi da je i država Rusija umiješana.

Saopćio je i kako je organizator članovima kriminalne grupe “jasno izdao naređenje da se premijer Crne Gore likvidira”.

Crnogorska policija je u noći između 15. i 16. oktobra uhapsila 20 državljana Srbije zbog sumnje da su izvršili krivična djela “stvaranje kriminalne organizacije” u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Za 14 osoba je određen pritvor, dok ih je šest pušteno na slobodu.

Dogovori s prirodnim partnerima

U međuvremenu je uhapšena još jedna osoba koja se, također, nalazi u pritvoru.

Ðukanović je, nakon konstitutivne sjednice crnogorskog parlamenta na Cetinju, rekao kako su razgovori s koalicionim partnerima obećavajući i kako se nada da će sklopiti savez s prirodnim partnerima, prenose crnogorski portali.

“Postoje prijatnije i neprijatnije teme u razgovorima. Svi žele veći dio kolača i to nije neuobičajeno”, dodao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO