Crnogorski tužioci: Nacionalisti iz Rusije planirali napade

Specijalni državni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić kazao je da su državni organi otkrili kako su “nacionalisti iz Rusije” formirali kriminalnu grupu na teritoriji Crne Gore, Rusije i Srbije s ciljem vršenja terorističkog čina tokom proteklih izbora.

“Organizatori kriminalne grupe, a to su bili nacionalisti iz Rusije, su kao početnu maksimu uzeli da se vlast u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem ne može promijeniti na izborima i da je treba nasilno srušiti. Formirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta koji su planirali da izvrše 16. oktobra u 23 časa. U tom pravcu dva lica iz nacionalističkih struktura Rusije su pozvali određeno lice koje je okrivljeno u ovom krivičnom predmetu i iznijeli mu plan i od njega tražili da isti realizuje kroz angažovanje većeg broja ljudi koji bi učestvovali u tačno određenim pravilima i tačno određenim zadacima u izvršenju ovog terorističkog cilja”, kazao je Katnić novinarima.

On je dodao i da je postojao dodatni plan da se izazovu nemiri, javljaju podgoričke Vijesti.

“Nemamo nikakvkih dokaza da je država Rusija u svemu ovome involvirana, ali imamo činjenice i dokaze da se radi o ruskim nacionalistima. Izraz nacionalisti koristim u negativnonm obliku, a plan je bio da se Crna Gora zaustavi na njenom evroatlantskom putu, posebno da se spreči njen ulazak u NATO. To je bila početna misija”, rekao je Katnić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Srbija dostavila dokaze

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković demantovao je da su istražioci inscenirali krivični postupak te da “za sve imaju dokaze”.

“Ne sporimo pravo građana i ukupne javnosti da kritikuju rad Tužilaštva”, kazao je Stanković, ali i dodao da kritike trebaju biti zasnovane na činjenicama.

On je kazao da se Tužilaštvo ne stavlja ni na čiju stranu, kada su političari i mediji u pitanju.

“Ni jedni ni drugi nas ne mogu uvući u međusobne rasprave”, rekao je Stanković.

Dodao je kako je Crna Gora sarađivala sa Srbijom i dobila dodatne dokaze.

Naveo je i da su u javnosti plasirane brojne netačne informacije koje nanose štetu postupku i zbunjuju javnost.

Crnogorska policija je u noći na 16. oktobar uhapsila 20 državljana Republike Srbije, zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam.

Šestero je pušteno na slobodu, dok je 14 njih zadržano u pritvoru. U međuvremenu je uhapšena i pritvorena još jedna osoba.

Izvor: Agencije