Zatvorena makedonska fabrika Jugohrom

Ekološki inspektori u Makedoniji zabranili su rad fabrike Jugohrom, jer nisu postavili sistem za pročišćavanje ispušnih plinova. Menadžment traži još vremena, u međuvremenu radnici su ostali bez posla.  

Jugohrom je jedan od najvećih zagađivača u tetovskoj regiji. Međutim, za grad na sjeverozapadu zemlje to je samo jedan u nizu problema. Problem je deponija koja se pali, gusti saobraćaj, nepostojanje javnog transporta, centralnog grijanja i zelenila.Tetovo je među najzagađenijim gradovima u Europi.

Radnici Jugohroma napuštaju fabriku. Peći su ugašene i neizvjesno je kada će kombinat nastaviti proizvodnju ferosiliciuma.

„Kraj je, evo nas na ulici u nemogućoj poziciji. Moram tražiti posao, a ko će mene u ovim godinama“, rekao je jedan radnik u Jugohromu.

„Neka vide kakav je zrak u Tetovu, zagađenje je možda i veće, a kombinat evo ne radi“, navodi Islam Emini, radnik u Jugohromu.

Prije tri dana inspektorat za životnu sredinu naredio je rukovodstvu fabrike, da obustavi rad, zato što u dogovorenom roku nisu izgradili sistem za prečišćavanje zraka. Jugohrom je obustavio rad.

„Peći za proizvodnju ferosliciuma već drugi dan ne rade. Na pozicijama je nekoliko desetina radnika koji su angažovani na održavanju sistema, kada će se svi zaposleni, njih 700 vratiti na posao, sasvim je neizvesno“, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Sindikat traži i od rukovodstva i od vlade zaštitu radničkih prava.

„Ne smiju nas, zaposlene, ostaviti na milost i nemilost. Mi od ovog posla prehranjujemo porodice. Ne smiju nas ostaviti na ulici“, navodi Bajram Amiti, predsjednik sindikata u Jugohromu

Vlasnik Jugohroma od 2010. je ruski investitor. Generalni direktor, koji vodi poslove, kaže da uprkos tome što su obustavili proizvodnju, njihovi mjesečni troškovi iznose trista hiljada eura.

„Imam ideju da se svi radnici zadrže na poslu do 31.12, kako bi dobili pravo na otpremninu od Zavoda za zapošljavanje sljedeću godinu. To je kompromisno rješenje“, rekao je Vasil Skenderovski, generalni direktor Jugohroma.

Probijanje rokova

Jugohrom je tri puta probijao rokove za postavljanje sistema kojim bi spriječili zagađivanje zraka u Pološkom regionu. Kombinat je dnevno ispuštao trideset tona prašine. Sada traže dodatnih osamnaest mjeseci. Izgubili su, kažu, puno vremena na dobijanje građevinske dozvole i zato je jedan, od ukupno tri sistema kojeg trebaju izgraditi, u početnoj fazi.

Ministar ekologije, ističe, da će kombinat ponovo proraditi nakon što postave zaštitu.

„Naš i zahtjev građana je da kombinat što prije postavi filtere. U tom pravcu ohrabrujemo rukovodstvo i vlasnike kompanije da nastave raditi hrabrim koracima i intenzivno na postavljanju zaštitnih filtera“, navodi Bašim Ameti, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Makedonije.

Ekolozi sumnjaju da je riječ o predizbornim aktivnostima i obećanjima pred izbore 11. decembra.

„Sada pred izbore političari imaju volju preduzimati korake, zato što im trebaju glasovi građana i rade sve kako bi ostali na vlasti“, kazao je Arijanit Đaferi iz Eko Gerile.

I dok radnici fabrike napuštaju radna mjesta bez velikih nada, ostatak građana pološkog regiona nada se da će odlukom o zatvaranju Jugohroma do izgradnje sistema za pročišćavanje barem smanjiti zdravstvene poteškoće, jer je broj ljudi s respiratornim problemima u ovom kraju povećan u posljednje tri godine.

Izvor: Al Jazeera