Tri osobe oslobođene u slučaju ‘Gibraltar’

Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović oslobođeni su, prvostepenom presudom koja je izrečena danas u Sudu Bosne i Hercegovine, optužbe da su zloupotrijebili položaj ili ovlaštenja te primali ili davali mito.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Ranko Debevec je kazao da Tužilaštvo BiH nije, van razumne sumnje, dokazalo krivična djela koja su im stavljali na teret, javlja Fena.

Tužilaštvo je najavilo da će podnijeti žalbu i tražiti osuđujuću presudu.

Do sada je uhapšeno osam osoba, a deveti osumnjičeni se predao, zbog sumnje da su počinili organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima iz oblasti kriminala i korupcije, i to falsificiranje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, poreska utaja, carinska prevara, te krivično djelo davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi i druga krivična djela.

Navodi optužnice

U optužnici koja je potvrđena u maju 2015. godine navedeno je da su Prlić i Bakula u vrijeme počinjenja djela bili rukovodioci u Upravi JP Hrvatske telekomunikacije Mostar.

Tužilaštvo je optužnicom Prlića i Bakulu teretilo za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, a Kulenovića za davanje dara i drugih oblika koristi.

U optužnici je navedeno da su Prlić, kao direktor i predsjednik Uprave JP Hrvatske telekomunikacije Mostar, i Bakula, kao član Uprave tog preduzeća, u okviru postupka javne nabavke izabrali pravno lice u vlasništvu Kulenovića, iako je, prema preporuci komisije za javne nabavke, bilo trećepozicionirano.

Kulenović je, prema optužnici, dao dar koji su prethodno dogovorili i to sukcesivnim isplatama na račun Bakule u iznosu od blizu 200.000 eura i na račun Prlića u iznosu od blizu 170.000 eura.

Novac im je, prema tvrdnjama Tužilaštva, isplaćen s računa pravnog subjekta “3 media limite” registriranog na Gibraltaru, čiji je punomoćnik Kulenović.

Izvor: Agencije