Srbija: Groblje vozova na prodaju

Državno preduzeće Srbija voz prodalo je šest od ponuđena 372 rashodovana vagona, koliko ih je stavilo na licitaciju.

Ipak, Željeznice namjeravaju na isti način kupcima ponuditi i više od stotinu starih lokomotiva, nadajući se da će se na taj način osloboditi neupotrebljivih vozova koji godinama zapušteni stoje na prugama. 

Groblje vozova. Sablasna botanička postavka na mjestu gdje je nekada vrvjelo od putnika. Vagone koji su nekada klizili po šinama cijele regije, posljednjih godina nagriza vlaga, priroda i ljudski nemar.

Izvjesno je da više nikad neće prevoziti putnike. Pa, ipak, u prošlosti, neke od njih upravo je prikovanost za šine, ponovo oživjela.

„On je bio predviđen za staro gvožđe. I na otpadu je već bio i onda je kupljen na kilo“, kaže Aleksandra Čučković, cvjećarka u „Cvet Express“ cvjećari koja otvorena u vagonu.

Bilo je to prije gotovo trideset godina. Mali mađarski vagon ratnom podjelom pripao je tadašnjoj Jugoslaviji.

Krajem ‘80-ih završio je na pruzi u Zapadnoj Srbiji.

„Tata je, vozeći se železnicom, video jedan vagon i hteo baš njega da kupi, pitali su ga zašto, kako, pa kao ne znam, voleo bih da imam vagon, pa će mu se naći neka namena. I onda kad je mama trebalo da pređe u privatan biznis i otvori svoju cvećaru, jer je inženjer hortikulture, tata se setio njega i rekao „E, u njemu može“ i kupio ga je i pre nego što je dobio dozvolu da ga postavi, to je trajalo jedno dve godine i eto ga“, priča Aleksandra.

Stari vagoni završit će u livnicama

Nijedan od starih vagona, neće, međutim, bar za sada, doživjeti takav preokret. Od ponuđenih 372, Srbija voz na licitaciji je prodao samo šest teretnih vagona, jednoj privatnoj firmi u Beogradu koja će ih rastaviti i ponuditi livnicama. Kupila ih je po početnoj cijeni od oko 3,500 eura po komadu.

„Očigledno da su idealni kupci preduzeća koja se bave reciklažom. Jedan je danas kupac isto tako kupio jedan deo. Da li su nam cene previsoke ili je nešto drugo u pitanju, to ćemo da razmotrimo još sa našim poslovodstvom, ali sigurno da ćemo nastaviti aktivnosti na prodaji i dalje vagona“, rekao je Oliver Miljuš, iz kompanije Srbija voz.

A zarađeni novac, uložit će, kažu, u infrastrukturu i vraćanje povjerenja putnika u željeznicu. U svojim hangarima, baš nadomak olupina vozova na Topčideru, brižljivo brinu o onom, najpoznatijem sa ovih prostora.

U Titovom plavom vozu sve je autentično iz 1959. godine. Na šine izlazi samo po porudžbini.   

„Plavi voz danas se uglavnom iznajmljuje za prezentacije, promocije i proslave firmi, ali i pojedincima koji to sebi mogu da priušte. Ovog septembra, jedan Japanac zakupio je Plavi voz da bi sa suprugom na jedan dan otišao do Crne Gore. To zadovoljstvo platio je 15.000 evra“, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

Nadomak takvog retro luksuza, a tik uz prugu koja danas nudi standardnu uslugu, i dalje na razrješenje čeka blizu 400 vozova koji više nisu u funkciji.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO