SIPA u međunarodnoj akciji: Prekinut lanac prostitucije u BiH, Srbiji…

Hapšenja su rezultat višemjesečne istrage (SIPA)
Hapšenja su rezultat višemjesečne istrage (SIPA)

Policijski djelatnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) počeli su rano jutros akciju privođenja i pretresa u okviru velike međunarodne operacije suzbijanja trgovine ljudima, prisiljavanja na prostituciju i pranja novca, potvrdilo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Osim na području BiH, akcija se istodobno provodi i u Srbiji, Njemačkoj te Austriji.

Tužiteljstvo BiH navodi da je samo na području Sarajeva slobode lišeno ili privedeno više osoba, dok su u Srbiji istodobno lišene slobode tri osumnjičene osobe. Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije te je osobe uhapsila na području Beograda i Kule.

Kasnije je navedeno da je u BiH uhapšeno osam osoba, a u Njemačkoj još pet.

Vodili djevojke u Njemačku

“Predmeti u kojima istragu vodi tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, rezultat su višemjesečne međunarodne istrage, na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, međunarodnu trgovinu ljudima, međunarodno vrbovanje radi prostitucije i pranje novca”, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Srbijanska policija navodi kako je organizator kriminalnih djela državljanin Bosne i Hercegovine, koji je vrbovao ženske osobe za prostituciju i seksualnu eksploataciju kroz prostituciju na području Njemačke.

Žene su vrbovane na području Beograda, Smedereva, Novog Sada, Kule, Sarajeva, ali i drugih gradova u Srbiji i BiH.

I djevojke mlađe od 22 godine

Navode kako su prikupljeni dokazi prema kojima je skupina osumnjičenih iz BiH i Srbije iskorištavala težak položaj žrtava iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka mlađe životne dobi. Iskorištavali su ih za pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Njemačke, ukazuju tužitelji.

Osumnjičeni su počinili kaznena djela u posljednje dvije godine, prema prikupljenim dokazima. Među žrtvama takvih kriminalnih aktivnosti bilo je i djevojaka mlađih od 22 godine.

“Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su počinjenjem ovih kaznenih djela ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama tisuća eura”, kažu u Tužiteljstvu BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predani postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o daljnjim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO