NATO: Ne pravimo bazu u Crnoj Gori

Rose Gotemoeller, NATO
Gotemoeller je ublažila zabrinutost javnosti da bi se neka od luka mogla koristiti u vojne svrhe (AP)

Zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller izjavila je u da u Crnoj Gori neće biti baza NATO-a, ublaživši zabrinutost domaće javnosti da bi se neka od crnogorskih luka mogla koristiti u vojne svrhe, prenose lokalni mediji.

“Čula sam da postoji zabrinutost jer Crna Gora ima nekoliko luka, ali to nije razlog. Bitno je to što Crna Gora može igrati važnu ulogu u europskoj sigurnosti”, rekla je Gotemoeller na predavanju studentima u Podgorici, kako prenosi Hina.

“Crna Gora stabilno napreduje prema NATO-u i neće trebati dugo da postane 29. članica Saveza” rekla je Gotemoeller, prenose Dnevne novine.

Pohvale Crnoj Gori

Naglasila je da bez suglasnosti Crne Gore, buduće članice, NATO ne može ništa učiniti, jer se proces odlučivanja temelji na konsenzusu svih zemalja članica.

Gotemeler je pohvalila Crnu Goru za sudjelovanja u misiji NATO-a u Afganistanu i, poput glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga prošle godine, izrazila žaljenje i sućut zbog nevinih žrtava u bombardiranju NATO-a 1999.

Gotemoeller je studentima govorila i o pogodnostima koje su im na raspolaganju članstvom Crne Gore u NATO-u, poput programa stažiranja koji nudi odlične mogućnosti za studente iz svih zemalja članica Saveza.

Izvor: Agencije