Ljekari protestvovali u Beogradu

Stotinjak liječnika prosvjedovalo je ispred Vlade Srbije tražeći bolje uvjete rada i veće zarade. Tvrde da se zdravstveni sustav u toj zemlji nalazi pred kolapsom, jer nedostaje medicinsko osoblje, dok brojni domovi zdravlja rade bez nužne opreme. Tražili su i prijem kod nadležnih, ali poziv na sastanak nisu dobili. 

Za doktoricu Milicu Nikolić-Urošević radni dan je završen. Uspjela je da u prijepodnevnoj smjeni pregleda 35 pacijenata. Previše, kaže, za jednog ljekara specijalistu u Domu zdravlja.

„Sa tolikim brojem pacijenata nemoguće je pričati sa pacijentima više od dva minuta, sve ostalo je administracija“, dodaje.

Takav je sistem u zdravstvu Srbije. Ljekari opšte prakse kažu da gube vrijeme pretražujući slobodne termine kod specijalista u drugim ustanovama. A neki imaju i do tri hiljade pacijenata.

Nedovoljan broj medicinskih radnika

„Ako mi napravimo propust i zbog bolova u stomaku uputimo pacijenta kod gastroenterologa a ne uspemo da posumnjamo uopšte zbog malog vremena sa kojima raspolažemo prilikom pregleda da se radi o infarktu, taj pacijent je izgubljen“, kaže doktorica Nikolić-Urošević.

Zbog ovakvih uslova rada, pojedini ljekari su se i pobunili. Na protestu ispred Vlade Srbije zatražili su obezbjeđivanje dovoljnog broja medicinskog osoblja, ali i opremu koju mnogi Domovi zdravlja nemaju. Na uslove rada žali se i doktorica Slavica Sofronić.

„Zašto šaljem pacijenta na pregled kod ušnog lekara. Nemamo osnovne aparate. Hiljadu puta sam svojim kolegama rekla kada odu u bolnicu, pa zašto si ga poslala ti si specijalista medicine rada, ti to sve znaš da uradiš, evo uradite vi to sa onim šta ja imam“, dodaje.

Traže hitan prijem kod premijera i ministra zdravlja te najavljuju radikalizaciju protesta ukoliko ih nadležni ne saslušaju.

„Odgovor resornog ministarstva i vlade Srbije lekarima nije stigao, ali su pre nekoliko dana dobili najavu da će im plate biti povećane za 5 posto. To je kažu doktori, trenutno najmanji problem“, izvještava Marko Subotić, novinar Al Jazeere.

Težak materijalni status ljekara

Materijalni status ljekara je, kažu, izuzetno težak. Ljekar specijalista mjesečno primi 500 eura, a na najavljeno povećanje reaguju sa osmjehom. Na nejednakosti i nepravde ukazuje Rade Panić iz Sindikata ljekara i farmaceuta.

„7.4 posto su troškovi na malo porasli a ovih 5 posto je na manju osnovicu nego ono kad nam je smanjena plata, a i to smatramo da nam je neustavno urađeno. Postavljamo i pitanje kako u javnom sektoru, ako važi zakon o sistemu plata, jednom sektoru može da se poveća 7 posto a drugom 5 posto? Po kom zakonu i po kom osnovu?“

Istraživanje koje je sprovedeno među pacijentima prošle godine pokazalo je da je tri četvrtine zadovoljno uslugama Domova zdravlja, dok su najveće zamjerke upućene na dužinu čekanja na pregled kod specijaliste što je često i duže od mjesec dana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zdravstveni radnici u Srbiji stupili su u 24-satni štrajk, nezadovoljni odlukom da im bude smanjena plata za 10 posto. Traže i izmjenu kolektivnog ugovora. U svim domovima zdravlja u toj državi odvija se minimum procesa rada. Prilog Marka Subotića.

Elektronske zdravstvene knjižice u Srbiji u primjeni su od sredine prošle godine, ali se zdravstveni radnici žale da sistem ne funkcioniše onako kako je zamišljen. Zbog nepostojanja integrisanog zdravstvenog sistema, podaci iz zdravstvene kartice mogu da se pročitaju samo na jednom mjestu. Ljekari kažu da u karticama nedostaju podaci i historija bolesti pacijenata.   

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO