Crnadak: Nema razloga za pogoršanje odnosa BiH i Hrvatske

Potrebno je biti hladne glave i smireno govoriti o svemu što se dešava, poručio je Crnadak (Anadolija)

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, ne očekuje da će doći do pogoršanja odnosa BiH i Hrvatske nakon hapšenja desetorice bivših pripadnika HVO-a, koji se dovode u vezu s ratnim zločinima, javlja Anadolija.

“Mislim da nema niti jednog razloga za to. Očekujemo dobre odnose i razvoj tih odnosa”, poručio je Crnadak.

Prema njegovom mišljenju, “potrebno je biti hladne glave i smireno govoriti o svemu što se dešava te odvojiti ono što je zvaničan stav Hrvatske od brojnih izjava raznih analitičara, komentatora, bivših ministra i funkcionera”.

“Oni govore bez mnogo odgovornosti i imaju mnogo lagodniju poziciju. Mislim da je kroz izjave te grupe došlo do određenog dolijevanja ulja na vatru. Uvjeren sam da Hrvatska s nama dijeli stav da svaki zločin treba dobiti definitivan pravosudni rasplet i da onaj ko je kriv za to i odgovara, te da tamo gdje ima sumnja, treba da se provede istraga. Ubjeđen sam da niko od nas neće tražiti da se neke istrage ne vode i da se neko za koga se utvrdi da je odgovoran ne procesuira, da bismo mi na taj način, navodno, pokazali neku evropsku opredijeljenost”, smatra Crnadak.

Magazinović: Bahato uplitanje Hrvatske

Na događanja u Orašju reagirali su i predstavnici političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Nevjerovatno je bahato uplitanje Hrvatske u jedan pravosudni proces u BiH. To je naočitiji demantij nedavnih poruka zvaničnika iz Hrvatske da se nemaju namjeru miješati u unutrašnju politiku BiH”, rekao je zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović u izjavi za portal Klix.

Smatra da se “Hrvatska direktno umiješala u unutrašnju politiku BiH”, zloupotrebljavajući time svoj status članice Evropske unije.

“Jedan od razloga za to može biti i njihov strah od istine. Svim osumnjičenim treba dati priliku da dokažu svoju nevinost u korektnim i poštenim uslovima pred pravosudnim institucijama BiH, gdje se ovaj slučaj treba rasvijetliti”, kazao je Magazinović.

Ahmetović upozorava na histeriju

Zastupnik SDA Sadik Ahmetović smatra da je ponašanje vlasti Republike Hrvatske o slučaju “Orašje” primjer direktnog uplitanja u unutrašnja pitanja BiH.

“Na taj način Hrvatska sasvim otvoreno potvrđuje navode o odgovornosti Hrvatske vojske za brojne zločine u BiH tokom rata, jer kakav smisao ima čitava ova histerija oko uhapšenih pripadnika HVO-a, ako se ne radi o strahu hrvatskih vlasti da će na vidjelo izaći uloga Hrvatske u zločinima počinjenim u Orašju”, pita se Ahmetović.

Zastupnica SNSD-a Milica Marković smatra kako se Tužiteljstvo BiH pravda političarima iz susjedne zemlje što je “nedopustivo, neobjektivno i neispravno”.

“Mislim da se Hrvatska direktno miješa u pravosudni sistem BiH i da želi poslati poruku kako se Hrvati ne smiju dirati bez obzira koga su ubijali i šta su radili tokom rata u BiH. To nije prijateljski, a ni racionalno”, rekla je Marković.

Početkom sedmice slobode je lišeno više bivših pripadnika HVO-a i policijskih struktura zbog optužbi za počinjenje ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja. Potom im je Sud Bosne i Hercegovine odredio jednomjesečni pritvor.

Izvor: Agencije