CG: Opozicija najavljuje bojkot skupštinskih sjednica

Opozicija ne prihvata nikakvu saradnju sa DPS-om (Al Jazeera)
Opozicija ne prihvata nikakvu saradnju sa DPS-om (Al Jazeera)

Crnogorska opozicija bojkotovat će konstitutivnu sjednicu Skupštine na Cetinju u ponedjeljak, ali i naredne, dok se ne utvrde okolnosti hapšenja grupe državljana Srbije koje Tužilaštvo tereti za kriminalno udruživanje i planiranje terorističkog napada na dan izbora.

U opoziciji demantuju da će od predsjednika države, s osvojenih 39 od ukupno 81 mjesta u Skupštini, tražiti mandat za sastavljanje vlade. Također, tvrde da manjinskim partijama nisu ponudili sva mjesta u vladi, već zajednički kabinet koji bi radio do organizovanja vanrednih izbora.

Miodrag Lekić, iz koalicije Ključ, odbija svaku pomisao da bi njegova grupacija mogla podržati Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića.

‘Dan državnog udara’

“Nemamo pravo da damo legitimitet izbornom rezultatu u danu državnog udara, takozvanog ili stvarnog. Dok ne saopšte činjenice i ne zaokruže tu priču i ne saznamo ko je iza svega toga, nema stabilnosti u političkom životu, pa ni u parlamentarnom životu. Ne zna se gdje je većina u ovom trenutku, zavisi, kao što znamo, od stava manjinskih naroda. Prema tome, opozicija neće tražiti mandat, jer nema 41, niti DPS može tražiti, što je, smatram, skandalozno da se tu proglašava mandatar i da se s te pozicije govori u varijanti kada nije određen kao mandatar i kada u ovom trenutku nema većinu u parlamentu”, dodaje.

Na izborima 16. oktobra najviše mandata (36) osvojila je Demokratska partija socijalista premijera Mila Đukanovića koja je predložila mandatara i počela pregovore sa socijaldemokratama i manjinskim partijama čijih im je šest mandata potrebno za formiranje vlasti. Opozicija rezultate ne priznaje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO