Ostojić: Hapšenje u Orašju je vrh sante leda

Ranko Ostojić: Ustav nas obavezuje da brinemo o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini (Al Jazeera)

Šef Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak, nakon zatvorene sjednice Odbora, sazvane zbog hapšenja deset pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju, da je to “vrh sante leda svih događaja koji se upravo odvijaju, s ciljem da se, kroz ekstenzivno i selektivno korištenje pravosudnog sustava i tumačenjem određenih odredbi kaznenog djela ratnog zločina, to iskorištava u političke svrhe”.

“Ne protivimo se kažnjavanju svakog zločina. Informaciju smo dobili od ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Danijela Markića i generala Ivice Kindera i Vojno sigurnosno-obavještajne agencije zatražili ažuriranje svih podataka. Odbor će u svojem djelu odraditi i pripremu za sjednicu Sabora na kojoj bi se usvojili određeni zaključci”, rekao je Ostojić novinarima u Zagrebu.

Taj događaj, kaže, nije izuzetak.

“Problem je što se sve ovo može nastaviti. Podsjećam da je Vlada 2015. godine izrazila zabrinutost i zadužila Ministarstvo pravosuđa da ne postupa po zamolnicama ako utvrde da se radi o neselektivnom načinu ili optužnicama koje nemaju svoj temelj, pogotovo ako eventualno sugeriraju udruženi zločinački pothvat, kao što se to pokušalo napraviti”, rekao je.

Najavio je da će Odbor za pravosuđe na sjednici u petak također pridonijeti raščišćavanju situacije.

Mora se poštovati pravni poredak

“Bit će sigurno i poziv Sabora svim institucijama, od predsjednice do premijera, da se zajedničkim nastupom ova stvar raščisti. Ne možemo prihvaćati situaciju da djelujemo iza nekog događaja, Hrvatska ima pravo zatražiti drukčije postupanje, i to nije miješanje u suverenitet Bosne i Hercegovine. Odbor je bio jedinstven, pozicija i opozicija vrlo su konstruktivno razgovarali”, kazao je.

Hrvatska, kao članica Evropske unije, mora poštovati pravni poredak, ali ne možemo dopustiti da to bude neselektivno, bez obzira postoji li sumnja na ratni zločin, tako da se ekstenzivno tumače krivične odredbe i unosi strah među građane, posebno hrvatske nacionalnosti.

“Nas i Ustav obvezuje da brinemo o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Naš Odbor ići će sa zaključkom prema Saboru”, najavio je Ostojić.

Novinare je zanimalo kako to da je sadašnji državni vrh iznenađen hapšenjima.

“Služba je još prije godinu dana dostavila Saboru izvještaj s imenima ljudi. Ovaj problem nije od jučer, ne zaboravimo da je u Orašju, kad premijer nije dolazio tamo, bilo uhićenja pripadnika HVO-a Hrvata, ali tada to nije izazvalo ovakvu reakciju”, napominje Ostojić.

“Okanimo se ocjena radi li netko dobro ili ne – da su znali, sigurno bi poduzeli korake. Nije ni dovoljno znati, stvar treba do kraja riješiti. Ne smije u fokusu biti prebacivanje odgovornosti, nego treba napraviti nešto ozbiljno. Onaj tko je kriv za ratni zločin – neka odgovara, ali ne može biti iskorištavana situacija iz rata u političke svrhe, pogotovo ne na štetu hrvatskog naroda”, poručio je.

Samo sa saznanjima

Komentirao je i zahtjev Bože Ljubića (Hrvatska demokratska zajednica) da Državno otvjetništvo Republike Hrvatske pokrene postupke protiv oficira Armije Bosne i Hercegovine koji u Hrvatsku dolaze na ljetovanje.

“Nećemo ništa postići ako iste stvari pokrenemo u Hrvatskoj. To ne isključuje obveze hrvatskih institucija da postupaju u slučajevima za koje imaju saznanja, ali ne možete se boriti protiv nečije univerzalne jurisdikcije a da na takav način odgovarate Bosni i Hercegovini”, rekao je.

Na pitanje ko iskorištava situaciju u političke svrhe i s kojim motivom, Ostojić je kazao kako selekcija kadrova u institucijama Bosne i Hercegovine, sastavi vijeća i način na koji se donose odluke o optužnicama ne ulijevaju povjerenje.

“Orašje su zajedno branili Hrvati i Muslimani, što je bio pozitivan primjer, a sada se uhićuju samo pripadnici jednog naroda”, ističe Ostojić.

Izvor: Agencije