Stanovi skuplji, ali dio građana zadovoljno trlja ruke

Kupovina stana za dio hrvatskih građana od iduće godine bit će skuplja – država ukida poreznu olakšicu za prvu nekretninu.

No, u isto vrijeme Vlada naredne četiri godine planira subvencionirati pola rate kredita, ali za samo 1.500 građana.

Alen Garibović se zato nada da će kredit za stan, koji je već zakapario i koji košta nešto manje od 130 hiljada eura, dobiti uskoro.

”Ipak za naš stan se radi o nekoj razlici od čak četiri i pol, pet tisuća eur koje bi morali izdvojiti za plaćanje poreza što nam svakako znači puno jer s tim iznosom bi mogli namjestiti više od pola stana”, kaže Garibović.

Vlada taj potez opravdava obvezom usklađivanja s direktivama Evropske unije, prema kojima svi kupci nekretnina trebaju biti u istom položaju.

Kredit od 15 do 30 godina

Umjesto porezne olakšice, država će građanima koji prvi put kupuju stan subvencionirati pola rate kredita prve četiri godine. I to po određenim uvjetima.

”Pravo na te subvencije će imati građani mlađi od 45 godina, koji rješavaju po prvi puta svoje stambeno pitanje ili kupuju zamjenski stan ili kuću zbog povećanja obitelji”, tvrdi hrvatski ministar graditeljstva Lovro Kušević.

Mjera se očekuje u drugoj polovini godine i vrijedit će godinu dana. Moći će je iskoristiti samo oni koji kupuju stan do 100 hiljada eura na kredit od 15 do 30 godina, ali ne i za gotovinu. 

”Uz nove moći će se kupovati i rabljeni stanovi i kuće, a za svako novorođeno dijete rok financiranja produljit će se na dodatne dvije godine”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Matea Damjanović.

Banke bi kredite trebale dati po povoljnim kamatama, koje neće biti veće od tri posto. Stručnjaci za nekretnine smatraju da se jednom dijelu građana kupnja stana isplati odgoditi do iduće godine.

Jer primjerice, prema neslužbenim projekcijama, za stan od 100 hiljada eura, uz kredit na 20 godina i kada se odbije porez na nekretnine od četiri posto- moglo bi se uštedjeti oko 13 hiljada eura.

”Ako se to izglasa, onda će se nekima to više isplatiti u slijedećoj godini, a onima koji kupuju gotovinom u svakom slučaju se isplati u ovoj godini”, objašnjava Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj privrednoj komori.

Državu će koštati više miliona eura

No, bivša ministrica graditeljstva, danas u opoziciji smatra da subvencioniranje rata kredita nije najbolja mjera.

”Ne trebamo mlade ljude tjerat u ponovno na kredite. Mi smo imali iskustvo, kad je bila veća subvencija kredite su otplaćivali dok je bila subvencija, nakon toga su prestali otplaćivati, dio njih. I na taj način se dovodimo u situaciju da ćemo imati ponovno nove ovršenike to nije sigurno dobar model”, zaključuje bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Subvencioniranje stanova državu će koštati nešto više od četiri miliona i 600 hiljada eura na godinu.

Izvor: Al Jazeera