Kolinda Grabar-Kitarović sa zastavom s ustaškim grbom

Kolinda Grabar-Kitarović, Zastava, Kanada
U Uredu predsjednice kažu da je njezin stav o fašističkoj NDH jasan i da ga je više puta izrekla (Facebook)

Ured hrvatske predsjednice priopćio je u subotu da ne vidi ništa sporno u tome što se Kolinda Grabar-Kitarović prilikom nedavnog posjeta Kanadi fotografirala sa zastavom s prvim bijelim poljem na grbu, koji se smatra ustaškim jer je korišten za vrijeme NDH u Drugom svjetskom ratu.

Iz Ureda su priopćili da je ta zastava ispred Hrvatskog sabora visila devedesete, a da je stav predsjednice o fašističkoj NDH jasan i da ga je više puta izrekla, prenosi Tanjug televiziju N1.

Hrvatski mediji objavili su ranije u subotu da se na društvenim mrežama pojavila fotografija hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s ustaškom zastavom.

Janjiček: Fotografija postavljena s odobrenjem predsjednice

Profesor u Torontu Tihomir Janjiček objavio je fotografiju s hrvatskom predsjednicom ispred koje je postavljena hrvatska zastava s prvim bijelim poljem u zastavi, piše portal Index.

Janjiček se obratio javnosti i objavom na Facebooku u kojoj je naveo da je zastavu postavio uz osobno odobrenje predsjednice.

Index piše da je grb s prvim bijelim poljem trajno postao ustaški amblem koji je iz uporabe uklonjen nakon Drugog svjetskog rata, a od tada se koristi grb s prvim crvenim poljem.

Izvor: Agencije