Hrvatska: Davor Bernardić novi predsjednik SDP-a

Članovi hrvatske Socijaldemokratske partije u subotu su u drugom krugu unutarstranačkih izbora izabrali Davora Bernardića za novog predsjednika stranke koji će SDP voditi iduće četiri godine.  

Bernardić je osvojio 64,54 posto glasova i uvjerljivo pobijedio protukandidata u drugom krugu Ranka Ostojića.

Privremeni neslužbeni rezultati izbora objavljeni su u subotu navečer u središnjici stranke gdje su članovi pljeskom i skandiranjem dočekali nasljednika Zorana Milanovića, koji je SDP vodio prethodnih devet godina.

Bernardić je u svom nastupnom govoru obećao da će se SDP pod njegovim vodstvom zauzimati za društvo jednakih mogućnosti i poručio kako neće dopustiti da se ikada više Hrvatsku dijeli na posljednjem ratu u Hrvatskoj.

Bernardić je u nastupnom govoru obećao da će SDP pod njegovim vodstvom štititi ljude koji žive od svoga rada i znanja, brinuti se za umirovljenike i one koji imaju najmanje, ali i za one koji rade u kreativnim industrijama i imaju velike ambicije.  

‘Nitko ne smije dijeliti Hrvatsku na Domovinskom ratu’

U tom smislu, posebno je istaknuo pravo na izbor pojedinca, otvorenost prema drugačijima i slobodu reproduktivnih prava žena.

“Od sutra krećemo graditi dobro društvo, društvo jednakih mogućnosti u kojemu svatko može dati svoj doprinos”, rekao je zahvalivši  svima koji su ga podržavali proteklih godina i onda kada je bilo najteže, prenosi Hina.

“Hvala vam drugarice i drugovi od srca. SDP je pokazao da se može mijenjati u ključnim trenucima za Hrvatsku”, istaknuo je Bernardić pozdravljen pljeskom i skandiranjem. Zahvalio je Zoranu Milanoviću na svemu dobrom što je napravio.

Burnim pljeskom pozdravljena je njegova poruka da “nitko više i nikada ne smije dijeliti Hrvatsku na Domovinskom ratu”.

“Slobodu u Hrvatskoj ćemo braniti do zadnje, sloboda je u našim temeljima, obranili smo ju u Domovinskom ratu u kojemu je Hrvatska ujedinjena u avnojevskim granicama”, poručio je Bernardić pred novinarima i članovima SDP-a, koji su ga u središnjici stranke u Zagrebu dočekali s oduševljenjem.

Obećao je da će se SDP zauzimati za očuvanje javnog zdravstva, dostupnog svima, pod jednakim uvjetima, čiju je reformu počela provoditi bivša SDP-ova koalicijska vlada i koje, istaknuo je, “moramo očuvati”.

Poseban je naglasak stavio na omogućavanje kvalitetnog obrazovanja svima koji žive u Hrvatskoj.

“Strateški cilj Hrvatske, što se mene tiče, ima tri riječi: obrazovanje, obrazovanje, obrazovanje”, poručio je novi predsjednik SDP-a.

Ponovio je da će se zauzimati  za povećanje najmanjih nadnica te istaknuo kako je ponosan što su i vladajući prihvatili taj njegov prijedlog te govore o povećanju minimalne plaće.

“Mi ćemo im dalje nastaviti govoriti što trebaju raditi”, poručio je.

U nastupnom govoru, novi predsjednik najveće oporbene stranke kritički se osvrnuo na vladajući HDZ i Vladu, u kojoj, kako je rekao, “vlada klima nepovjerenja među partnerima” i koja najavljenim poreznim reformama smanjuje kupovnu moć onih s najmanjim primanjima. 

Milanović: Dugujemo Bernardiću potporu

“Volio bih da su se prave promjene dogodile i u HDZ-u, a ne samo kozmetičke”, rekao je Bernardić te istaknuo da vladajući  “dijele fotelje po političkom ključu, smjenjuju i imenuju ljude u državnim poduzećima bez ikakvog kriterija”.

“To nije Hrvatska koja može biti uspješna. Uspješnu Hrvatsku predvodit će SDP nakon sljedećih izbora, bili oni prijevremeni ili redovni”, istaknuo je pozdravljen burnim pljeskom članova koje je pozvao da mu pruže podršku za dobrobit Hrvatske.

Bernardić je došao na objavu rezultata u društvu protukandidata Ranka Ostojića i dosadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića koji je pozvao članove da pomognu Bernardiću.

“Predsjednik je Davor Bernardić i svi u stranci mu dugujemo potporu”, istaknuo je Milanović.  

Predsjednik Središnje izborne komisije (SIK) SDP-a Vedrana Lendić rekao je da je su prvi neslužbeni rezultati  dobiveni na temelju 91 posto obrađenih biračkih mjesta. 

Službeni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak.

Na izbore je izašlo nešto manje članova SDP nego u prvom krugu, kada je glasalo njih 18.405, prenosi Tanjug Index.hr.

U kampanju krenulo osam kandidata

U kampanju za izbor predsjednika SDP-a krenulo je osam kandidata od kojih se jedan ubrzo povukao i podržao Bernardića, a u prvom krugu su sudjelovali i Orsat Miljenić, Tonino Picula, Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić.

Davor Bernardić (36) rođen je u Zagrebu gde je diplomirao fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu, a u politiku je ušao u 18. godini.

Od 2008. do 2010. obavljao je dužnost predsjednika Foruma mladih SDP-a Hrvatske, a dvije godine kasnije pobijedio je na izborima u utrci za predsjednika Gradske organizacije SDP-a Zagreb.

Izvor: Al Jazeera i agencije