Čavić: Dodik je personifikacija prošlosti

Čavić kaže da nijedna članica Saveza za promjene ne namjerava da promijeni svoju opozicionu ulogu (Al Jazeera)

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da je Milorad Dodik politička prošlost kojoj ne treba davati pažnju, uz stav da se njim neće baviti.

Kazao je da Savez za promjene ne smije dozvoliti da ih Dodik okuplja i da NDP želi autentičnost, samostalnost i partnerske odnose s onim strankama s kojima ima identične ciljeve.

Budućnost Saveza za promjene zavisi od njegovih članica te hitno i precizno treba da definiraju svoje opoziciono djelovanje u bh. entitetu Republika Srpska.

“Članice Saveza ne smiju sebi dozvoliti da ih predsjednik SNSD-a Milorad Dodik okuplja na način da one izlaze i reaguju na sve što on kaže. Savez mora autentično da gradi i stvara svoj odnos prema svim politikama“, rekao je Čavić u Bijeljini ističući da nema nikakve potrebe da se “pecaju na udice“ Milorada Dodika te da će se posvetiti isključivo svojim politikama za budući period.

Neka mu je Bog na pomoći

Ta politika, naveo je, mora da bude alternativa i da pobijedi na izborima 2018. godine.

“Savez za promjene odnos prema svim politikama treba da manifestuje autentično, ne da slijepo pratimo onoga ko afirmiše politike konflikta, to nije za nas prihvatljivo. Želimo da afirmišemo politike budućnosti, a Dodik je personifikacija prošlosti, jer se tako ponaša i ja se više s njim neću baviti, on sa mnom neka se bavi i neka mu je Bog na pomoći“, kazao je.

Dodao je i da nijedna članica Saveza za promjene ne namjerava da promijeni svoju opozicionu ulogu i da ne želi da postane dio većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predstavnici Saveza za promjene odlučili su nedavno da prekinu svu vrstu saradnje s predsjednikom RS-a Dodikom nakon njegovih “prijetnji” da vlada tog entiteta neće pomagati općine u kojima nije pobijedio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Izvor: Agencije