Život u najmanjoj općini u BiH

Kao najmanja općina u Bosni i Hercegovini, Istočni Drvar često je na udaru političkih krugova koji smatraju da mu treba oduzeti status općine. Vlast se tome žestoko protivi. Objašnjava da je ta lokalna zajednica ekonomski nezavisna i samoodrživa.

Riječ je o dijelu prijeratne općine Drvar, koja je nakon rata podijeljena između dva bosanskohercegovačka entiteta. Na dijelu koji je pripao RS-u, osnovana je općina Istočni Drvar.

Ima administrativnu zgradu, policiju, Dom zdravlja, restoran društvene ishrane. Nema trgovinu, a o pekari ili mesnici mještani mogu da sanjaju.

„Nije dobro zato što nema naroda. Nemamo trgovine nikako. Nemamo nikakvih uslova. Jedino sad imamo jednog mladog doktora opšte prakse i dvije sestre, pa nas ovako obiđu, ali nemaju nikakvih lijekova, pa kad nam nešto zatreba, bliže Banje Luke nema lijeka“, kaže Rosa Marčeta, mještanka Istočnog Drvara

Prema popisu stanovništva, ovdje živi 79 stanovnika. Ali Rosa kaže da to nije istina. Predizborni plakat jedne od stranaka najbolje, kaže, oslikava stvarno stanje. Većina ljudi dolazi iz Drvara u susjednom entitetu, ili iz Banje Luke. I to su, uglavnom, stari. 

„Tu se niko vraćati neće od mlađih. Pa ja mislim, čekaj da prebrojim, ima nas dvije babe s ovu stranu, u Potocima njih troje to je petero, što stalno tu žive. Ima i dolje jedno šestero. Pa jedno jedanaestero“, nastavlja Rosa Marčeta.  

Među njima je i Mirko, 92 su mu godine. Preživio je nekoliko političkih sistema, ali se, kaže, ne sjeća da je bilo teže.

„Ja moram tražiti po selu ili negdje nekog privatnika da me preveze dole. I dok ja nađem nekoga da me preveze dole, ja nemam zašto kupiti koru kruha i mlijeka“, priča Mirko Marčeta, mještanin Istočnog Drvara.

Rade u Istočnom Drvaru, a žive u susjednim općinama

U krugu općine deseci radnika prave novu općinsku zgradu i prerađuje trupce. U sezoni ih je više od 200 jer je kraj bogat šumom. Većina, ovdje radi, a živi u nekoj od susjednih općina.

„Zato što su stambene jedinice u federalnom dijelu, a radne jedinice u dijelu koji je pripao RS“, kazala je Milka Ivanković, načelnica Općine Istočni Drvar.

I načelnica živi u susjednom Drvaru. Od Istočnog, kaže, želi napraviti bolje mjesto za život. Bilo je, sjeća se, više inicijativa da se Istočnom Drvaru oduzme status Općine. Iza svih su, kaže, stajali politički lobiji i namjera da zagospodare šumom. 

„Nit smo zadužena općina, niti se zadužujemo, živimo od prihoda koje ostvarujemo od naše lokalne zajednice i smatramo da ne bi trebalo, a i da nemaju pravo da nas prozivaju sa brojem stanovnika, sa brojem nezaposlenih, brojem političara, brojem djece“, nastavlja Milka Ivanković.

Ali sudeći prema nadležnima u entitetskoj Vladi, razloga za brigu nema. Vlada Republike Srpske je 2008. godine radila analize koje se tiču jedinica lokalne samouprave, kao što je Istočni Drvar i ostala na stanovištu da se teritorijalna organizacija RS-a ne mijenja i nema namjeru raditi nešto u vezi s tim.

Iako ekonomski nezavisan i samoodrživ, Istočni Drvar spada u nerazvijenije općine u RS-u. Entitetska Vlada navodi da je milion i po eura izdvojila za gradnju saobraćajnica, a mještani sa kojima smo razgovarali kažu da im bez javnog prevoza, ni ceste mnogo ne vrijede.

Izvor: Al Jazeera