Šarović: Vlada RS-a odbija podršku za poljoprivredu

'Plavi dizel' uvjet je MMF-a za novu tranšu kredita, ali ga ne želi Vlada RS-a (Fena)

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te ministar finansija Vjekoslav Bevanda, danas su u zgradi Predsjedništva BiH održali redovni sastanak.

Nakon sastanka koalicionih partnera na državnom nivou u BiH, Izetbegović je u izjavi za medije kazao da su lideri stranka koalicije na državnom nivou prošli ona pitanja koja uvijek prolaze i da se vidi pomak.

“Danas smo se dogovorili u vezi s akcizama, s Pravilnikom o lijekovima je već prošlo, riješili smo neka kadrovska pitanja, klirinški dug, budžet, zatim izgradnju graničnog prijelaza kod Bratunca… Bio je ovo dobar sastanak”, kazao je Izetbegović, prenosi Dnevni avaz.

Govoreći o detaljima dogovora o graničnom prijelazu kod Bratunca i akcizama, Izetbegović je kazao da je taj granični prijelaz potreba BiH i RS i u interesu je građana BiH i bit će to urađeno od sredstava iz klirinškog duga ove godine, a onda će to biti nastavljeno iz kapitalnih investicija u 2018. godini, navodi agencija Fena.

“Što se tiče akciza, to su stara rješenja u vezi s naftom i naftnim derivatima, s tim da do sada nismo uspjeli da ubacimo plavi dizel. I dalje ćemo da radimo na tome. Imamo jasan stav MMF-a koji može da ugrozi aranžman, tako da ćemo morati da iznalazimo rješenja, a to u ovom času nemamo oko plavog dizala”, naveo je Izetbegović.

Izetbegović je prokomentirao i odluku Centralne izborne komisije (CIK) da s izborne liste na lokalnim izborima u Stocu skine Salmira Kaplana, te izrazio mišljenje da je “CIK izašao iz onoga što je okvir njegovog rada“, te da odluka nije još finalna.

Upitan ‘plavi dizel’

Lider SBB BiH Fahrudin Radončić je nakon sastanka kazao da su lideri imali konstruktivni radni ručak, te potvrdio da su najviše razgovarali o akcizama na naftu i naftne derivate i o pitanju budžeta.

“Mislim da smo postigli jednu iznimno visoku saglasnost i da će u tom smislu stvari ići u najboljem smjeru”, kazao je Radončić.

Ministar Šarović smatra da je upitno da li i kada će imati “plavi dizel”, te je kazao da su osigurana sredstva za granični prijelaz kod Bratunca i da u budžetu od 950 miliona KM nema nijedna kapitalna investicija.

“Granični prijelaz u Bratuncu je bio dogovor ove koalicije odnosno dogovor u Vijeću ministara. Već sutra ćemo imati jasnu odluku Vijeća ministara o finansiranju ovog prijelaza, naravno ne mogu govoriti o detaljima jer je to dio posla i obaveza koje nosi Uprava za indirektno oporezivanje”, naveo je Šarović.

Pojasnio je da stavka u budžetu vezano za ovaj granični prijelaz neće biti u kapitalnim investicijama već u posebnom aneksu.

Govoreći o akcizama, odnosno o plavom dizelu, Šarović je kazao da je to uvjet MMF-a za novu tranšu kredita, ali je istakao da plavi dizel ne želi Vlada entiteta Republika Srpska, odnosno entitetska premijerka Željka Cvijenović i član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje i ministar finansija RS-a Zoran Tageltija.

“Oni se odriču više desetina miliona KM podrške za poljoprivredni sektor u BiH i zbog toga je upitno da li će i kada biti plavog dizela”, kazao je Šarović i dodao da će se zalagati za podršku poljoprivrednicima i za uvođenje plavog dizela.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstavnici stranaka kažu da je koalicija stabilna i da neće doći do razlaza na nivou države Bosne i Hercegovine ili entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Published On 03 Nov 2016

Zastupnički dom Parlamenta BiH prihvatio je negativno mišljenje Komisije za finansije o predloženom Zakonu o akcizama. Vijeće ministara trebalo bi izaći s novim zakonskim rješenjem. Protiv predloženog Zakona, koji je predviđao osam eurocenti akciza na naftu i naftne derivate za financiranje gradnje cesta, bila je opozicija i vladajući SDS.  

Published On 19 Oct 2016

Vijeće ministara BiH utemeljilo je radnu grupu za rješenje pitanja akciza. Podsjetimo, akcize na naftu i naftne derivate nisu uvedene jer ih nije podržala jedna od vladajućih stranaka – SDS kao i dio zastupnika također vladajuće SDA. Sporne se povlastice u akcizama za poljoprivrednike te uvođenje trošarina i na alkohol. U međuvremenu su projekti nove […]

Published On 26 Oct 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO